Прес-реліз Київського міського центру здоров’я до Міжнародного Дня боротьби із зловживанням наркотиками та їх незаконним розповсюдженням

ПРЕС-РЕЛІЗ
до Міжнародного Дня боротьби із зловживанням наркотиками
та їх незаконним розповсюдженням – 26 червня 2012 року

За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, від шкідливого вживання алкоголю щороку помирають 2,5 мільйони людей, значну частку з яких становить молодь. Вживання алкоголю є третім провідним фактором ризику незадовільного стану здоров’я у всьому світі. Найрізноманітніші проблеми на ґрунті вживання алкоголю можуть мати найважчі наслідки як для окремих осіб та їх сімей, так і серйозно впливати на життя суспільства.

Шістдесят третьою сесією Всесвітньої Асамблеї охорони здоров’я в травні 2010 року схвалена Глобальна стратегія скорочення шкідливого вживання алкоголю. Рішенням Київської міської ради від 09.07.09 № 769/1825 була затверджена Міська комплексна програма протидії зловживанню алкоголем та розповсюдженню наркотиків в місті Києві на 2009-2013 роки, яка передбачає всі основні напрямки, визначені у Концепції реалізації державної політики у сфері протидії поширенню наркоманії, боротьбі з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

Станом на 1 січня 2012 року в місті Києві кількість офіційно зареєстрованих хворих на розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин становило 28563 особи. Загальна кількість реєстрованих осіб з алкогольними проблемами – 19346 осіб (69,1 на 10 тис. населення. В 2011 році зареєстровано 9125 осіб в стані наркотичної залежності, з них 289 – вперше виявлених. За останні 5 років рівень первинної захворюваності населення на наркоманію знизився в 1,7 рази. Знизилась і чисельність контингенту наркологічних хворих (на 4,5%).

Найбільше поширена наркотична залежність серед мешканців Лівобережжя столиці: Дніпровський район – 487,3 хворих на 100 тис. населення, Деснянський – 394,8, Дарницький – 337,1. Неблагополучними по кількості осіб із синдромом залежності від алкоголю є: Дніпровський район – 2781 особа, Святошинський – 2362 особи, Шевченківський – 2279 осіб. Більше 80% осіб з алкогольною залежністю – люди працездатного віку від 25 до 55 років, співвідношення чоловіків до жінок протягом багатьох років утримується орієнтовно на рівні 1: 6 (1 жінка з алкогольними проблемами на 6 чоловіків).

В останні роки в місті відновилася тенденція до зростання кількості випадків «п’яних» ДТП (та смертей), травм у стані алкогольного сп’яніння. Високою залишається кількість злочинів та асоціальних вчинків, скоєних у зв’язку з алкогольною інтоксикацією.

Київська міська наркологічна лікарня (КМНКЛ) «Соціотерапія» надає безкоштовну медичну допомогу хворим, які мають проблеми з алкоголем та наркотиками, пров. Деміївський, 5-а, тел. диспетчера 524–34–93.

Наркологічною службою міста та Київським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді створена інформаційно-консультативна соціально-наркологічна приймальня, яка працює за адресою вул. Довженка, 2, (тел. 456-11-28)  з  9.00 до 19.00, вихідний – неділя. Інформаційні послуги надаються безпосередньо за зверненнями до лікаря-нарколога або психолога як алко-, наркозалежних, так і членів їх родин. Консультації надаються індивідуально, безкоштовно, анонімно. Особи, які звертаються до приймальні, при необхідності направляються до відділення детоксикації КМНКЛ «Соціотерапія», інших неурядових організацій та реабілітаційних центрів міста, для них працюють групи Анонімних Алкоголіків та Анонімних Наркоманів, де пацієнти можуть одержати необхідну підтримку та допомогу в конкретних особистих ситуаціях. Лікарі-наркологи приймальні проводять обстеження пацієнтів та мотивують на лікування. Для членів родини працює безкоштовна анонімна школа, яка знаходиться в цьому ж приміщенні в кабінеті №22. Члени родини завжди зможуть знайти тут пораду і практичну допомогу.

Інформаційно-консультативна соціально-наркологічна приймальня співпрацює з громадською організацією «Кроки життя»  (вул. Якіра, 16, тел. 489-00-19, 489-02-74), де досвідченими спеціалістами-психологами надається кваліфікована допомога. За консультацією можуть звернутись члени родини у випадках, коли наркозалежні відмовляються звертатися на прийом до лікаря. Цілодобово працює досвідчений консультант.

Прес-реліз підготовлений за участю фахівців КМНКЛ «Соціотерапія».

Головний лікар                                                          О. Стойка