“Революція виникає на економічному ґрунті, але вона може виникнути і на іншій основі, включаючи мовну”

Революція може виникнути і на мовній основі, вважає професор, учасник Ініціативної групи “Першого грудня” Вадим Скуратівський, та зазначає, що вперше в історії переслідувань української мови цю проблему перевели на юридичну платформу.

 «Ми звикли до того, що революція виникає на економічному ґрунті, але вона може виникнути і на іншій основі, включаючи мовну», — сказав в ефірі ТВІ професор Скуратівський.

 Вадим Скуратівський висловив думку, що “зовсім несподівано в столітній історії переслідувань української мови раптом цю проблему перевели на доволі вишукану, юридичну платформу.  Це вперше, відтак треба зрозуміти: або це кінець репресій щодо української мови або початок суто юридичного упослідження”.

 «Справа в тому, що це черговий вибрик сусіднього імперіалізму. Він може використати будь-який сюжет в будь-якому напрямку, будь-якої хвилини. Йому однаково, що використовувати для своїх інтриг. Але в принципі, дуже прикро, що ми допускаємо ці сюжети. Не можна дозволяти оцю дурість і підлість. Справа не тільки в законопроекті. Тут можна простежити, як поводять себе його ініціатори — абсолютне неприйняття України. Вони невігласи, які люто ненавидять все українське і намагаються з усіх сил припинити будь-які вияви української історії та культури», — вважає  учасник Ініціативної групи “Першого грудня”.

Раніше Ініціативна група «Першого грудня» заявила, що проект Закону України «Про засади мовної політики» є наміром підмінити Конституцію України. Учасники групи застерегли, що, в разі прийняття законопроекту він призведе до розколу в суспільстві. Богдан Гаврилишин та каринал Любомир Гузар зустрічалися із Головою ВРУ Володимиром Литвином, а Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський та Мирослав Попович взяли участь в акціях протесту проти законопроекту.

 Довідка.

Ініціативна група «Першого грудня» створена в 20-ту річницю референдуму. До складу групи входять чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, Кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Ініціативна група «Першого грудня» вбачає своєю місією встановлення в країні правил гри, які базуватимуться на загальнолюдських цінностях, і які сьогодні є затребуваними українським суспільством.

 5 квітня 2012 року в Києві Ініціативна група «Першого грудня» провела Національний круглий стіл, мета якого — зібрати коло української інтелігенції та означити порядок денний для країни.

Контактний тел.: +380 63 628-68-69, Ярина Ясиневич

news@1-12.org.ua