Щодо небезпеки узаконення репресій з боку парламентської більшості

Відкритий лист лідерам української опозиції!

Щодо НЕБЕЗПЕКИ узаконення репресій з боку парламентської більшості

 

Шановні лідери української опозиції!

 

Доводимо до Вашого відома, що 6 червня 2012 року депутати профільного парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин і  міжнаціональних відносин збираються рекомендувати Верховній Раді ухвалити скандально відомий законопроект №2450 “Про порядок організації і проведення мирних заходів”.

 

Представники влади планують ухвалити його всупереч позиції громадськості без внесення змін до інших законів, у тому числі до Кодексу України про адміністративні правопорушення, які б мали нейтралізувати посилення репресивних повноважень держави в зв’язку з прийняттям законопроекту №2450. Відповідні зміни підготували українські правозахисники, яким з боку “продюсера” просування законодавчої ініціативи – представника Адміністрації Президента Марини Ставнійчук – було гарантовано їх розгляд одночасно з рештою положень проекту шляхом внесення до його Прикінцевих положень.

 

Проте станом на сьогодні – за підсумками роботи робочої групи з доопрацювання законопроекту №2450 – стає очевидним, що представник АП  збирається уникнути політичної відповідальності за порушення обіцянки, переклавши відповідальність на Комітет. А Комітет, в свою чергу, готовий перекласти відповідальність на парламентську більшість.

 

В результаті ніхто “не відповідатиме” за узаконення в Україні репресій проти учасників мирних зібрань.

 

Адже ухвалення законопроекту №2450 без внесення змін в Кодекс України про адміністративні правопорушення та Кодекс адміністративного судочинства України не покращить ні систему судочинства, ні роботу правоохоронних органів. Навпаки – призведе  до різкого збільшення репресій проти організаторів та учасників мирних  зібрань, які критикуватимуть владу. Нагадуємо, що найбільше утисків з боку  влади сьогодні зазнають саме організатори й учасники протестів  опозиційних політичних партій.

 

Зокрема, ухвалення законопроекту №2450 без внесення змін до статті 185-1 Кодексу про адміністративні правопорушення призведе до затримань  організаторів та учасників зібрання працівниками міліції, до стягнення з  них демотивуючих штрафів (від десяти до ста неоподатковуваних мінімумів), тривалих виправних робіт (від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку) чи тривалого адміністративного арешту (на строк до п’ятнадцяти діб). Причому усі ці санкції будуть застосовуватися  до організатора чи учасника протестів щодо таких розпливчатих  “правопорушень” закону 2450 як: вчинив “аморально”, бо критикував владу; не мав при собі під час проведення мирного зібрання документ, що посвідчує особу; не вимагав від кожного з учасників мітингу дотримання громадського порядку; допустив неточність у повідомленні про проведення протесту (зокрема, не вгадав реальну кількість протестуючих, або не вказав мету проведення зібрання, чи невчасно повідомив органи влади про проведення заходу); захопив з дому “пристрої або пристосовані предмети, що можуть бути використані проти життя і здоров’я людей” (олівці?); не забезпечив спільно з учасниками мирного зібрання і органами внутрішніх справ проїзд транспортних засобів оперативних і спеціальних служб; не встиг скерувати багатолюдну демонстрацію, коли вона відхилилась від заявленого маршруту; та ін.

 

Іншими словами, в разі прийняття законопроекту №2450 без внесення відповідних змін до КУпАП –  репресувати учасника або організатора протесту можна буде де-факто за будь-що.

 

З огляду на небезпеку, яка може зашкодити розвитку усієї країни, просимо Вас вплинути на депутатів-опозиціонерів профільного Комітету – Тарана Віктора Васильовича (БЮТ), Бондаренко Олену Федорівну (БЮТ), Гнаткевича Юрія Васильовича (БЮТ) та Джемілєва Мустафу (НУНС), – щоб вони не допустили жодного прийняття рішення Комітету щодо законопроекту №2450, якщо розроблені українськими правозахисниками зміни до інших законів України не будуть внесені до перехідних положень проекту. Або до тих пір, доки ці зміни не будуть ухвалені парламентом у вигляді інших законопроектів.

 

З повагою та надією на усвідомлення небезпеки,

 

Михайло Лебедь,

член робочої групи по доопрацюванню законопроекту №2450 при парламентському Комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин,

представник Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!”,

член Правління ВГО “Інститут Республіка”,

заступник Голови ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ),

+380681217741