Святий Престол підсилив етичні перспективи Ріо +20

Святий Престол на Ріо +20: Етичні та духовні цінності – запорука сталого розвитку та благополуччя всього створіння.

Святий Престол взяв активну участь у роботі конференції ООН зі сталого розвитку Ріо +20, яка проходила 20-22 червня у бразилійському місті Ріо-де-Жанейро.

Глава делегації Святого Престолу, Його Високопреосвященство, кардинал Оділо Педро Шерер, у своєму виступі до учасників Конференції, висловив ключові пункти позиції Ватикану щодо значення та змістовного наповнення сталого розвитку і «зеленої економіки» в контексті ключових викликів сьогодення.

Кардинал Шерер зокрема наголосив, що «Святий Престол підкреслює важливість переходу від суто технологічної моделі розвитку до моделі інтегрального людського розвитку, що приймає в якості відправної точки гідність і цінність кожної людини». Згідно із ним, кожна людина покликана до автентичної участі у здійсненні сталого розвитку завдяки реалізації особистої відповідальності і правдивої солідарності «один стосовно одного і всього створіння».

Більш детально позиція Святого Престолу викладена у спеціальному Документі до третьої сесії Підготовчого комітету Конференції Організації Об’єднаних Націй з питань сталого розвитку Ріо+20, згідно з яким: «Поставити благополуччя людських істот в центр стосунків у галузі сталого розвитку, насправді є найвірнішим способом досягти такого розвитку і захисту створіння».

Святий Престол вимагає глибокого та далекоглядного перегляду концепції сталого розвитку, а також наголошує на фундаментальному значенні у цьому процесі низки етичних принципів, серед яких зокрема такі як: «відповідальність…; солідарність в універсальному вимірі, яка є здатна визнати єдність всієї людської сім’ї; збереження створіння, яке, в свою чергу, поєднане з справедливістю між поколіннями».

Ватикан наголошує на значенні принципу субсидіарності, який повинен бути тісно пов’язаний з принципом солідарності, а також необхідності підвищення ролі сім’ї, основної клітини людського суспільства, де: «починається основний процес освіти і зростання кожної людини і таким чином, принципи, згадані вище, можуть бути асимільованими та переданими майбутнім поколінням».

Святий Престол піднімає питання взаємозв’язку між сталим розвитком та інтегральним розвитком людства і наголошує, що: «Разом з матеріальним та соціальним добробутом, увага повинна приділятися також етичним і духовним цінностям, які спрямовують і надають сенсу економічним рішенням, а отже і технологічному прогресу…». Згідно з позицією Ватикану: «акцент повинен бути зроблений на важливості переходу від суто економічної концепції розвитку до моделі розвитку, яка є інтегрально людською у всіх її аспектах: економічному, соціальному та екологічному, і основаною на гідності кожної людини».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології