УГСПЛ закликає депутатів доопрацювати законопроект №2450 (“Про порядок організації і проведення мирних заходів”)

До членів Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин

Відкрите звернення

            Українська Гельсінська спілка з прав людини  звертається до Вас з пропозицією доопрацювати законопроект №2450 (Проект “Про порядок організації і проведення мирних заходів”) і лише після цього виносити його на голосування, зокрема, ми переконані, що в законопроекті повинні бути втіленні такі принципи та норми:

1)       диференційований термін сповіщення щодо проведення мірних зібрань та встановити мінімальний термін подачі сповіщення не більше, як одна доба;

2)      законопроект не повинен покладати  на організаторів та учасників мітингу додаткових зобов’язань,окрім вимоги, щоб це зібрання мало мирний характер, а органи виконавчий влади чи органи місцевого самоврядування були сповіщенні про проведення мірного зібрання, тобто ті, обов’язки, які прямо передбачені ст. 39 Конституції України. 

3)      закон не повинен передбачати підстави для обмеження мірних зібрань окрім тих, що передбачені у ст. 39 Конституції України. Зокрема, у законі не повинно міститися положення, яке передбачає, що підставою для обмеження права на мірне зібрання може бути “установлення рішенням Кабінету Міністрів України на відповідній території карантину відповідно до закону про захист населення від інфекційних хвороб, якщо воно передбачає можливість обмеження судом свободи мирних зібрань з метою захисту населення від епідемії (спалаху) особливо небезпечної інфекційної хвороби”, оскільки це є порушенням ст.ст. 22,39, 64 Конституції України, зокрема звуження змісту та обсягу цього права.

4)      закон не повинен містити положення, яке б дозволяло обмежити      свободу, якщо “зібрання має            метою перешкоджання реалізації прав та свобод інших осіб”, оскільки це створює можливість без будь-яких реальних підстав заборонити проводити будь-яке мірне зібрання, й відповідно до позиції Європейського суду нівелює зміст ст. 11 Європейської Конвенції (право на мірне зібрання). Іншими словами, наявність у законі відповідного, положення буде  порушенням ст. 39 Конституції України та ст. 11 Європейської Конвенції.

5)      передбачити у прикінцевих положеннях скасування адміністративної відповідальність за порушення порядку організації та проведення мірного зібрання (тобто виключення із ст. 185-1 КпАП.

Без врахування цих пропозицій  законопроект буде суперечити положенням Конституції України, буде звужувати зміст та обсяг права на мірні зібрання, й буде здатний  погіршити ситуацію із забезпеченням права на мирне зібрання  в Україні.  Перш за все мова йде  про можливість репресивного тиску на організаторів зборів і не обґрунтовані судові заборони. Закон, зміст, якого не буде відповідати вище зазначеним вимогам  не дозволить громадянам України ґрунтовно передбачати наслідки своїх дій, створить небезпеку для порушення зобов’язань України в сфері прав людини та вкрай негативно впливає як на українське суспільство, так і на авторитет України на міжнародній арені.

http://helsinki.org.ua/index.php?id=1338923524