Українці Іспанії пікетували посольство України

У зв’язку з антиукраїнським актом прийняття закону про нові засади мовної політики українці Іспанії провели пікетування українського посольства у Мадриді.

Нижче – звернення ініціятивної групи до українців Іспанії:

ДОРОГІ УКРАЇНЦІ !

Великий Провідник Нації Степан Бандера дуже влучно висловився:
“Брак національної самосвідомості провокує наші біди”. Сьогодні до нашого спільного дому – України – знову прийшла біда. Влада янучарів готує чергову “реформу”, на цей раз – мовну.
25 серпня 2011 року народні депутати Вадім Колєсніченко і Сергєй Ківалов внесли на розгляд Верховної Ради України проект закону під №9073 “Про засади державної мовної політики “, а вже у вересні цьго ж року Віктор Янукович, який займає посаду Президента України, схвалює внесення до парламенту законопроекту, що розширює можливості застосування російської мови: “…ми повинні знайти вирішення цього питання й створити умови, за яких права людей, в тому числі російськомовних, будуть захищені”. Як кажуть, благими намірами вимощена дорога до пекла.
В заяві Конгресу національних громад України у квітні 2012 року зазначено, що “…будь-які звернення, що виголошуються від основних національних меншин країни, мусять підписуватися і декларуватися лише внаслідок відкртитого обговорення за участі представників цих самих меншин”, якого НЕ БУЛО !!!
“Закон про ратифікацію Хартії регіональних і міноритарних мов”, як і проект закону “Про засади державної мовної політики”, – не дістали схвальної оцінки ні в українському суспільстві, ані в середовищі національних меншин України, які жодного разу спільно не обговорювали зазначений законопроет, не заслуховували його авторів та не висловлювали власних позицій чи зауважень!
Основним лейтмотивом цього законопроекту є захист мов національних меншин на території певних адміністративно – територіальних одиниць від рівня району, міста, селища чи навіть села.
Права “носіїв” мови пропонується захищати законодавчо у сфері державного управління, освіти, судочинства, культури, ЗМІ, реклами та ін.
Таким чином, у відповідності до законопроету місцева влада, на території юрисдикції якої проживає 10% “захищеної нацменшини”, може вживати ВИКЛЮЧНО ЇХНЮ МОВУ, ігноруючи мову решти 90% населення, а заразом всієї вертикалі влади, включно з Верховною Радою і Президентом.
Тут варто зауважити, що пропозиція стосовно “тотального захисту”
прав 10% “носіїв” мови НЕ ВІДОБРАЖЕНА В ХАРТІЇ, на яку так активно посилаються автори законопроекту.
Реальною проблемою сьогодення є фактичнй занепад розвитку мультимовних моделей в Україні на фоні превалювання російської мови, хоча в законопроеті про це практично НЕ ЗГАДУЄТЬСЯ !
Вищевказані ініціативи передбачають справжню “революцію” законодавства — внесення змін до 33-х законів і підзаконних актів, які регулююють сферу освіти, кінемтаографії, судочинства, що суттєво обмежить використання державної мови і потребуватиме додаткових видатків із державного бюджету. Ухвалення Верховною Радою законопроекту №9073 неминуче призведе до розчленування України і ліквідації Української державності !
Законопроект Колєсніченка-Ківалова за своїм дискримінаційним характером щодо мови державотворчої нації НЕ МАЄ АНАЛОГІВ у європейській правовій традиції. Після ухвалення цього законопроекту українська мова залишиться державною лише на папері і буде витіснена в резервації, як індіанці Америки під час європейської колонізації.
На сьогодні в Україні немає мовної нетерпимості чи конфліктів на мовному грунті, але ухвалення цього законопрокету неминуче їх спровокує !
Верховний комісар ОБСЄ з питань національних меншин переконаний, що вказаний проект “може розширити існуючий поділ всередині країни” і “спровокувати сильну негативну реакцію”, що призведе до загострення напруги в суспільстві.
Національна Академія наук характеризує проект, як “черговий антиукраїнський, антидержавний, а фактично антиконституційний акт, який спрямований на дискредитацію Української держави, загрожує національній безпеці та територіальній цілісності України”.
Проти прийняття цього законопроету виступили також Всеукраїнська Рада Церков і профільний комітет парламенту України. Сотні громадських об”єднань, відомі діячі науки і культури застерігають кнопкодавів з Партії Регіонів схаменутися і не кидати Україну у вир громадянського протистояння.

ШАНОВНІ СПІВВІТЧИЗНИКИ !

Наш спільний обов”язок — зупинити авантюристів, зберегти єдність України і її європейський вибір !
Захистимо мову — захистимо Україну !

Ініціативна група : Іван Вовк
Михайло Галечка
Мирослава Голубович
Андрій Голубович
Юрій Чопик
Олег Соломченко