Загублена розшифровка про круглий квадратний стіл.

Спека + втома + пиво інколи грають з людьми злі жарти. Так, напевно, і сталося із бідною дівчинкою, яку щойно молодик міцної спортивної статури, щойно на руках виніс з «Портер-пабу», що на Подолі. За сусіднім столичком залишилась повна попільничка недопалків, напівпорожній бокал «Гіннесу» і картонна тека з написом «об‘єднана опозиція ЗА БАТЬКІВЩИНУ». Тека містила декілька аркушів з текстом «від руки».
– Бідолашна, – подумав я – якщо вона не подасть звіт, то її звільнять. Надрукую і поставлю в Інтернет – може знайде випадково і подякує?
Ось і ставлю:

«….О.Турчинов про співпрацю із громадським суспільством та про можливі фальсифікації під час виборів.
А.Яценюк подякував за те, що громадське суспільство тримає політиків в тонусі.
Що робити?
З ким робити?
Хто піде по списках і хто по мажоритарці?
Проблемою є тотальна недовіра як до влади, так і до опозиції.
На жаль, в «багажі» опозиції і зради, і купівля місць в списках…
Ми хочемо порад від громадянського суспільства. Ми в Декларації відобразили пропозиції громадського суспільства, зокрема руху «Чесно». У нас непросте об‘єднання, але кожен буде дотримуватися задекларованих принципів…. Є запит на оновлення, але аби не оновлюватись, як в Києві… там будуть і поточні нардепи – ті, хто не зрадив і вміє працювати… «Слава Богу, що їх не так багато»  Від ФЗ йдуть люди, які мають досвід роботи. Вже зараз ми знаємо хто, в якому комітеті працюватиме.
Мажоритарка – праймеріз. Для того щоб провести одну хвилю українських праймеріз потрібно $1 млн… Але справа не в грошах, а в тому, що виникає питання: навіщо політичні партії, які не здатні висунити притомних кандидатів? Ми проводимо консультації в округах, зокрема зі «Свободою», особливо на Західній Україні. Ми мусимо домовлятися, бо інакше переможе регіонал. Там, де є проблемний кандидат, ми проводимо соцопитування. …Кожна партія нестиме політичну відповідальність за своїх кандидатів Ми прописуємо механізм відкликання депутата за зразком Німеччини ( місцевий референдум – 10%). Ми думаємо про формування більшості розумних людей у ВРУ….Янукович прагне отримати не 226, а 300 голосів…
А. Шевченко (нардеп – не футболіст): Восени мають пройти чесні вибори, які започаткують нові стосунки в парламенті і інше майбутнє України….Бентежить теза «всі, хто йдуть на вибори – однакові».Ми через те, що не змогли пояснити різницю між Януковичем і Тимошенко – програли вибори…. Протидія порушенням має відбуватися в тому числі і через комунікацію… Ми вже почали оприлюднювати списки по областях… Актуальною стає тема фізичного захисту громадянських активістів. Що ми можемо зробити в Раді наступного скликання? – «Свобода зібрань» та «Суспільне мовлення»…. Поміняти щось в країні можна через широкий альянс між політичною опозицією та громадянським суспільством….прикладами тут можуть прислужити Польща часів боротьби із наслідками комуністичної влади та Словаччина часів боротьби за усунення Мечіяра.
А.Гриценко: Громадянський сектор може стати і ліками, і отрутою. Кому підконтрольні ЗМІ? Якщо піти з критеріями «Чесно», то треба гнати всіх януковичів, комуністів, Бойко і далі по списку, але хто це почує? Тобто поччують тільки те, коли будуть мочити опозицію. Потрібно відчувати відповідальність за своє слово, рядок, блог. Від громадянського сектору залежить майбутнє країни не менше ніж від опозиції.
О.Турчинов про Декларацію чесних виборів: ми в односторонньому порядку будемо виконувати цю декларацію.
Є.Бистрицький (фонд «Відродження»): мета цієї зустрічі гарна тактично: щоб громадянське суспільство допомогло проведенню чесних виборів і допомогло опозиції. Мета громадянського суспільства в тому, щоб опозиція його підтримала….У тих самих «помаранчевих» діалогу з громадянським суспільством не відбулося.. Якби домоглися створення Суспільного мовлення, то зараз Гриценко не волав би про те, що немає де щось сказати. …Сучасні партії лідерського типу звертаються до окремих громадян, а варто звертатися до асоційованих громадян, які мають спільний асоційований інтерес…. Треба будувати територіальні громади…. Яка буде ваша діяльність в парламенті? Чи є у вас не загальна програма, а конкретні галузеві програми?… Треба бути чесним, ви поставили себе в унікальну ситуацію: вам доведеться бути максимально чесними перед громадянським суспільством. Це Партія регіонів може собі дозволити бути нечесною і недемократичною….Якщо я за 7 років «помаранчевої» влади побудував шикарний маєток, то всі мають знати звідки кошти – тоді ви виграєте вибори. Ми з вами, якщо ви з нами.
О.Данилюк («Спільна Справа»): про зафіксовані факти підкупу виборців…наступний парламент буде транзитним і має виконати одну роль: усунути Януковича від влади і призначити наступні вибори….
В.Сюмар («Стоп цензурі», САМ): шкода, що діалог відбувається перед виборами. А діалог має бути постійним…Може представники громадянського суспільства будуть на засіданнях фракції презентувати свої ініціативи. В декларації є більшість критеріїв «Чесно», але немає механізму їх дотримання. Списки мають потрапити на громадянський аудит, резу4льтатом якого були б спільні резюме по кандидатах.
О.Турчинов ( у відповідь В.Сюмар): механізми можуть бути різні, в тому числі і запрошення на фракцію, і експертні оцінки.
М.Найєм («Стоп цензурі», «Чесно»): в Декларації є свобода слова, з іншого боку ЗМІ провладні. Опозиція стверджує, що Янукович прийшов до влади завдяки журналістам та свободі слова. Якщо в списках опозиції будуть корупціонери, то ми будемо про це говорити. «Стоп цензурі» пропонує ухвалити закон про кінцевих власників ЗМІ. Ми також хочемо говорити про Суспільне мовлення. Про це внесений відповідний законопроект…може є варіант ухвалити його ще цим скликанням… Що заважає просто завтра не голосувати чужими картками?
Р.Шрайк («Дурдом»): на одній критиці Пратії регіонів виграти вибори неможливо. Варто подумати про мотивацію виборців і вибору.
О.Айвазовська («ОПОРА») старанно уникала того аби ГМ асоціювалась із поняттям «співпраця з опозицією» і наполягала на статусі абсолютно незалежного спостерігача. (в чому є глибокий сакральний сенс).
А. Яценюк: ми не просимо про поблажки, ми просимо зрозуміти, що ми і ви по один бік – такий сьогодні момент…вибори мають зберегтися, як механізм…ПР має бути відсторонена від влади…не потрібно бути монополії на демократизм та патріотизм…
І.Жданов («Відкрита політика»): опозиції потрібні «історії успіху»…потрібно зробити все аби влада, яка несе небезпеку для України, була усунута…вибори вже сьогодні є нечесними (розподіл округів, Юля та Юра сидять)…
А.Яценюк (до Н.Соколенко): можна показати мерседес опозиціонера, але після того варто показати/розказати і про те, що Пратія регіонів вкрала чергову енергогенеруючу компанію, на вартість якої можна купити половину концерну «Даймлер-Бенц».
О.Турчинов: маємо створити умови щоб те, що зараз відбувається в країні стало більше неможливим…»

1 Comment

  1. Яценюк каже: “не потрібно бути монополії на демократизм та патріотизм”. Він що, відмовився від принципу: “Хто не за обєднану опозицію, той за Януковича”? Наближений до нього генерал Москаль не відмовився від слів свого вождя, і відверто конкретизує його принцип так: “Я б тих людей, які його (Ющенка) по мажоритарці виберуть, завантажив би у вагони, та відправив до Сибіру на рік”. Може, і Яценюк почне говорити відверто? (читайте http://vidgolos.com/162403-moskal-poradiv-viborcyam-dryuchkom-vidlupcyuvati.html)

Comments are closed.