Заступник Голови Держлісагентства Я.І. Макарчук забрехався перед телекамерою

Про це скаргою повідомило Генеральну прокуратуру України керівництво Всеукраїнської громадської організації „Національний екологічний центр України (НЕЦУ).

21.05.12 року активісти НЕЦУ разом з іншими небайдужими громадськими організаціями проводили під стінами Держлісагенства акцію (http://pryroda.in.ua/zapzf/lisoruby-i-derybanschyky-zmahalys-za-pravo-buty-dyrektorom-natsparku/) проти призначення І.Северіна директором національного природного парку “Гомільшанські ліси” (http://pryroda.in.ua/zapzf/skandal-navkolo-homilshanskyh-lisiv/). Під час акції заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Я.І.Макарчук запросив учасників акції і журналістів в приміщення Держлісагенства, де заявив, що жодна кандидатура на призначення директора національного природного парку “Гомільшанські ліси” до Держлісагентства не надходила. В інтернеті розміщене відео цієї заяви, де відповідний момент знаходиться на 5 хв.30 сек.

В той же час, заступник Голови Держлісагентства І.Шишов листом № 10-08/28-27/12 від 24.05.12 (його копія додається) повідомив, що Наказом Держлісагентства України № 227-к від 22.05.12, за пропозицією Харківської обласної державної адміністрації (лист від 24.04.12 №01-41/3152) та поданням Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства від 17.05.12 №07-27/198 на посаду директора національного природного парку «Гомільшанські ліси» призначено І.Северіна.

Важко не помітити, що пропозиція Харківської обласної державної адміністрації датована 24.04.12, а подання Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства – 17.05.12. Тобто, на момент заяви Я.І.Макарчука ці документи Держлісагентством були отримані, про що нас повідомило саме Держлісагенство.
Таким чином, 21.05.12 Я.І.Макарчук щодо призначення І.Северіна на посаду директора національного природного парку «Гомільшанські ліси» публічно надав неправдиву інформацію. Збрехав. Згідно ст. 16 Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”, керівникам центральних органів виконавчої влади забороняється “надавати несвоєчасно, недостовірну чи не в повному обсязі інформацію, яка підлягає наданню відповідно до закону”.

По цій причині екологи звернулись до Генеральної прокуратури України з вимогою провести розслідування скоєння заступником Голови Державного агентства лісових ресурсів Я.І. Макарчуком корупційного правопорушення.

Більше про проблему НПП «Гомільшанські ліси»: www.bit.ly/gomolsha

1 Comment

  1. Очень жаль, что вокруг такого замечательного леса сложилась такая сложная неоднозначная ситуация.

    Возмутительно, что высопоставленные чиновники так легко бросаются словами и действиями.

    Я часто бываю в этих местах. Довольно граммотные и гостиприимные люди работали в этом парке. Конечно, возможно, далеко не со всеми мне довелось общаться и везде есть не всегда приятные люди. Я видела работу этих людей и видела куда идут эти деньги. Интересовалась этим вопросом. И идут они как раз на обеспечение основной деятельности этого учреждения. Т.к. бюджетное финансирование урезали до крохотного минимума. А если вам не ясно для чего существуют такие заповедные объекты, то можно почитать, например, Закон Украины “Про природно-заповедный фонд” (http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2456-12). Там написано, что такое национальный парк, заповедник и т.д. Тогда станет яснее.

    Но, конечно, это в чем-то недоработка сотрудников парка, которые не смогли вовремя всем донести что это за территория, что это за национальный парк и для чего он нужен.

    А нужен он для того, чтобы сохранить как минимум оставшиеся немногочисленные участки леса в Харьковской области. Посмотрите на топографическую карту Харьковской области. Там зеленым обычно отмечают лесные участки. Так вот, этот парк один из этих немногочисиленных оставшихся участков на карте этой области.

    Неужели хочется жить или отдыхать среди бесконечных коттеджей по всем берегам Северского Донца? Или ваш отдых сугубо городской? В многоэтажке, на балконе? Или это, ваш домик ждет очередного кусочка берега в популярном месте?

    И прежде чем что-то высказывать в сторону кого-то или чего-то, необходимо разобраться, а не громогласно кричать о том, в чем не осведомлены на достаточном уровне. Почитатйте немного о том, что такое заповедный объект, о его режиме охраны, о его задачах его. о его деятельности и т.д.

    Кстати, Никогда не встречала будки и алкашей в сотрудниках парка. А шлагбаум – нормальное регулирование посещаемости природоохранной территории. И интересные размышления на счет того, что на содержание парка финансирование не нужно. Как вы это себе представляете? Это просто смешно.

Comments are closed.