“Бабка, ти смотрі, ми всьо відім! Ми узнаєм, как ти за нашу ґрєчку проґолосовала!”

Всі 34 тисячі виборчих дільниць в Україні на парламентських виборах, які заплановані на 28 жовтня, буде обладнано системами відеоспостереження, запевнив прем’єр-міністр Україна Микола Азаров.

Як повідомляється на офіційному сайті уряду, про це М.Азаров повідомив на зустрічі з віце-президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ, депутатом австрійського парламенту Вольфгангом Гроссруком.

“Прем’єр-міністр наголосив, що віце-президенту ОБСЄ він першим повідомляє про ухвалене рішення встановити на всіх 34 тисячах виборчих дільниць веб-камери для моніторингу перебігу голосування, запобігання порушенню виборчого законодавства або оперативного реагування на можливі порушення”, – наголошується в повідомленні.

М. Азаров наголосив, що за парламентськими виборами в Україні можна буде спостерігати через веб-портал із будь-якого куточка світу.

“Хіба це не показник відкритості і відповідь тим, хто заздалегідь говорить про можливі фальсифікації під час виборів?”, – зазначив прем’єр.

Глава українського уряду також запросив представників ОБСЄ бути спостерігачами під час виборів.

“Приїжджайте в Україну, я вас запрошую бути спостерігачами під час виборів”, – сказав М. Азаров.

Водночас на сайті Верховної Ради України повідомляється, що в парламенті вже зареєстровано законопроект авторства депутата фракції Партії регіонів Владислава Забарського “Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 р.”.

Відповідно до законопроекту, на встановлення веб-камер на всіх виборчих дільницях країни з держбюджету планується виділити 993,6 млн грн.

Передбачається, що сам перебіг голосування транслюватимуть через веб-камери в он-лайні на відповідному веб-сайті. У період після завершення голосування і до підписання протоколу дільничної виборчої комісії система відеоспостереження функціонуватиме в режимі відеозапису. Матеріали відеоспостереження, згідно із законопроектом, зберігатимуться протягом року, їх надаватимуть за запитом ЦВК.

Після завершення виборів та оголошення результатів системи відеоспостереження пропонується передати органам місцевого самоврядування.

Заступник Інтернет асоціації України Тетяна Попова висловила агентству думку, що за наявності необхідного фінансування встановлення такої системи відеоспостереження не має практичної складності, проте її створення навряд чи доцільне.

“Я не вірю, щоб веб-камери можуть реально перешкоджати фальсифікаціям. За будь-яким таким проектом стоїть лобіювання інтересів якоїсь компанії виробника”, – вважає експерт.

Т.Попова додала, що під час встановлення веб-камер може також виникнути питання дотримання таємниці голосування.

Інші представники цієї сфери, яких опитало агентство, зауважили, що до виборів залишилося менше ніж чотири місяці, тому створення цієї системи за такий короткий термін буде під силу лише великому інтегратору, що вже має схожі напрацювання в цій сфері і, цілком ймовірно, який проводив відповідні консультації з авторами ідеї відеоспостереження за виборами.

http://www.interfax.com.ua/ukr/main/109661/

* * *

Майдан-ІНФОРМ: Саме таким чином “пересічний совок” і сприйме мільярдні витрати на оснащення 34-х тисяч виборчих дільниць веб-камерами. Уряд Януковіча-Азарова “за ценой нє постоіт”…

2 Comments

  1. А что одна камера на участке покажет.что происходит на участке? Я думаю,что нет. Камеры надо поставить у сейфа,где хранятся бюллетени,над рабочим местом председателя и секретаря комиссии,и думаю,что надо всеми членами комиссии. Чтобы было видно,как они проверяют прописку и пришёл ли человек с этого участка или чужой. Также камеры надо поставить на улице,на подходах к участку. В день выборов идёт агитация и подкуп избирателей,массовый подвоз избирателей. А как контролировать будут голосование изюирателей дома? Как контролировать будут отмечены ли эти избиратели в основном списке до открытия участка? на 17 участке\Феодосия\ в октябре 2010 года избирателей.которые голосовали дома.отмечали в основных списках вечером\каждый член комиссии в своих листах\списках\ Видеокамеры надо установить в коридорах.Но я не верю в честность выборов. ПР не может провести честные выборы. Админресурс уже действует,хотя избирательная кампания начнётся только в конце месяца. Ходят социальные работники-агитаторы ПР и разносят газетёнку ПР и бланки на получение социальной карточки. И ещё заставляют в одной анкете расписаться,но заполнять эту анкету не дают. И почему-то социальные карточки в Феодосии выдают представители ПР,а не работники пенсионного фонда.И карточки -это пиар. Кто-то хорошо нажился на выпуске 600 тыс карточек. Это чуть меньше одной трети населения Крыма \в Крыму население около 2 млн\В магазинах по этим карточкам дают только определённый товар.
    В местной прессе пиарят ПР на правах политической рекламы. Люди на сайтах не могут выразить своё мнение по многим вопросам.Власть боится услышать не лестные отзывы про себя.

  2. Особливо ефективним буде встановлення вебкамер на сільських дільницях де інтернету взагалі немає, або він ніякий на діалапі і максимальній швидкості 33.

Comments are closed.