“Помста за розкол країни” презентувала на Майдані Незалежності двомісячні здобутки і майбутні плани

Сьогодні на Майдані Незалежності відбулась прес-конференція кампанії «Помста за розкол країни», метою якої є зниження рейтингів народних депутатів та політичних партій, які голосували за законопроект Ківалова-Колесніченка «Про засади державної мовної політики» № 9073 та недопущення подальшої участі (або якнайшвидшої її припинення) вищезазначених політичних сил та осіб в політичному житті України.

Активісти кампанії з Києва (Катерина Чепура), Львова (Ольга Сало) і Донецька (Борис Решетняк) розповіли про підсумки кампанії за два місяці. Після низки акцій протесту активісти, починаючи з 31 травня 2012 року, використовують як основну стратегію поїздки до мажоритарних округів народних депутатів, які проголосували за законопроект чи посприяли його прийняттю і які планують балотуватися у цих округах на парламентських виборах 2012 року, а також до округів, де планують висуватися члени Партії регіонів. Під час цих поїздок, а також іншими шляхами (в т.ч. через соціальні мережі в інтернеті) здійснюється пошук місцевих активістів та формування осередків. На сьогодні до кампанії по всій Україні вже записалося понад 1300 волонтерів, а сама кампанія охопила 23 мажоритарні округи, а також 5 міст, де поки що невідомі майбутні кандидати, а тому там проводилась агітація лише проти Партії регіонів.

Найбільш проблемним виявився округ № 23 на Волині, де має намір балотуватися перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. Там на активістів кампанії Ольгу Сало та Олега Дукаса прихильниками Мартинюка було здійснено напад, і на 28 липня туди готується чергова поїздка, але вже значно більшою кількістю активістів. Також у найближчих планах низка поїздок по регіонах, де волонтери вже створили осередки для ведення кампанії.

Учасники кампанії також оприлюднили звернення до політичних сил, де застерегли не лише владу, але й опозицію від використання мовних питань з електоральною метою, а також попередили опозицію, що вона також може стати об’єктом кампанії «Помста за розкол країни», якщо своєю бездіяльністю посприяє тому, що законопроект № 9073 стане законом. Цим об’єктом можуть також стати Голова Верховної Ради (до його округу вже відбулась одна поїздка після того, як він підіграв провладній більшості під час голосування 5 червня) в разі, якщо він підтвердить свою заяву про відставку або підпише законопроекти «Про засади державної мовної політики» № 9073 і «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо обрання, призначення та відкликання посадових осіб Верховної Ради України)» № 10677, а також Президент України в разі підписання ним законопроекту «Про засади державної мовної політики».