Шенгенські візи до країн ЄС стануть безкоштовними для громадських активістів і релігійних діячів

БРЮССЕЛЬ – 23 липня 2012 року у Брюсселі відбулось підписання Договору про внесення змін та доповнень до Угоди між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Під документом свої підписи поставили Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, Комісар ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле та Міністр закордонних справ Республіки Кіпр (головуючої в ЄС країни) Ерата Козаку-Маркулліс.

“Україна зробила ще один важливий крок до безвізового режиму з Європейським Союзом”, – заявив в Брюсселі очільник українського МЗС.

Після вступу Угоди в дію право на довгострокові, багаторазові і, головне, безкоштовні візи отримають члени громадських організацій, релігійних громад, представники професійних об’єднань, що беруть участь у міжнародних форумах, конференціях, програмах міжнародного обміну. Це право на сьогодні вже мають журналісти, студенти та підприємці.

За повідомленням МЗС України, відтепер буде забезпечено більшу прозорість процесу отримання віз, гарантуючи право всім бажаючим подавати візові клопотання напряму до посольств та консульств держав-членів ЄС (без залучення посередників у вигляді візових агенцій).

Доповнення до Угоди між Україною та ЄС також уточнюю термін дії багаторазових та довготермінових віз – на 1 рік та на 5 років замість формулювання “до 1 року” та “до 5 років”.

“Ми переконані, що європейські стандарти та цінності будуть тим краще впроваджуватися в Україні, чим більше українців матимуть можливість шляхом навчання, службових та наукових відряджень, з метою туризму особисто знайомитися з тим, чим і як живе Європейський Союз. Спільний простір цінностей повинен будуватися на базі спільного простору вільного спілкування та людських обмінів”, – наголосив Костянтин Грищенко.

Підписана Угода про спрощення оформлення віз між Україною та країнами ЄС набуде чинності після ратифікації Верховною Радою України та внутрішньодержавних погоджень у країнах Євросоюзу. Про це на брифінгу заявив прес-секретар МЗС України Олександр Дикусаров.

Джерело: www.irs.in.ua