Що приховується за видобуванням сланцевого газу в Україні?

19 липня екологічна громадськість розкритикувала уряди США та України за приховування інформації стосовно планів розробки сланцевого газу в Україні.

«Хоча вже більше року проводиться оцінка впливу на довкілля планів щодо застосування методу гідравлічних розривів, жоден з двох урядів не оприлюднив цього документа для громадськості», – сказав професор Джон Бонайн, президент МБО «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ).
«Чи цей документ містить щось таке, про що вони не хочуть повідомляти громадськість? В США вважається протизаконним приховування результатів оцінки впливу на довкілля. Не зрозуміло чому в Україні діють інші стандарти стосовно американських дій», – додав професор Бонайн.

Агенція США з питань міжнародного розвитку оплатила послуги консультантів, які досліджували потенційні екологічні проблеми щодо видобутку сланцевого газу методом розривів у Карпатському та Дніпровсько-Донецькому басейнах. Підсумковий документ був завершений у травні, але деталі його залишаються під завісою таємничості й досі.
«Окрім відсутності прозорості у цьому питанні, застосування методу розривів для видобутку сланцевого газу матиме величезний вплив на Карпатський регіон і на Дніпровсько-Донецький басейн, і у нас відсутнє законодавство, яке б допомогло протистояти цьому впливу», – сказала виконавчий директор ЕПЛ Олена Кравченко.
«Минулого року були внесені зміни до ЗУ «Про угоди і розподіл продукції» (ЗУ «Про внесення змін до Закону України “Про угоди про розподіл продукції” щодо вдосконалення механізму укладення угод про розподіл продукції», від 17.11.2011 № 4053-VI ), який позбавив місцеву владу та місцеві спільноти права брати участь у процесі затвердження земельних ділянок для проведення розвідки сланцевого газу. Важко зрозуміти чому принцип верховенства права не діє для певних видів промисловості», – додала Олена Кравченко.

«На думку Всеукраїнської екологічної ліги видобування сланцевого газу та газів щільних порід неминуче руйнує природне середовище. В результаті цієї діяльності знищуються родючі ґрунти, забирається з водних об’єктів великий об’єм води, яка потім у забрудненому стані повертається на поверхню і непридатна для подальшого використання. Технологія гідророзриву, яка використовується при видобуванні цих газів, загрожує ґрунтовим і підземним водам. Ніякі економічні вигоди не можуть виправдати подальшу руйнацію природного середовища в Україні – зазначає Тетяна Тимочко, голова ВЕЛ. – Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від Уряду проведення серйозних фахових дискусій за участю незалежних від корпорацій експертів, представників екологічної громадськості та місцевих громад. »

«Якщо при видобутку сланццевого газу неможливі негативні екологічні наслідки, як стверджують представники фірм Shell та Shevron, тоді чому в багатьох країнах виникають протести і забороняється видобуток сланцевого газу – говорить представник Національного екологічного центру України Ігор Сіренко. – І не варто все це списувати на Газпром. По-перше протести виникають по всьому світу, а не тільки в тих країнах де Газпром має бізнес-інтереси. А по-друге, якщо використовувати таку логіку то агентоми Газпрому необхідно було б оголосити всіх урядовців в Україні, які не сприяють заходам з енергозбереження, і фактично змушують Україну купувати газ у Росії»

Професор Бонайн поставив численні запитання, які залишаються відкритими щодо планів в Україні, незважаючи на занепокоєння, висловлені в США та інших країнах на основі досвіду застосування там методу розривів.
● Які хімічні речовини будуть застосовуватися у цьому процесі? Які існують гарантії, що вони не забруднюватимуть сільськогосподарські землі та не шкодитимуть здоров’ю українських громадян? Які об’єми води забиратимуться з річок та підземних джерел води?
● Що робитимуть міжнародні компанії з відпрацьованими забрудненими водами? Чи вони будуть утилізувати їх на поверхні? Яким чином вони будуть запобігати негативному впливу солей з підземних вод у сланцевих формаціях на сільськогосподарські землі?
● Якщо відпрацьовані води будуть повторно закачуватися під землю, чи спричинить це землетруси, як це було у Великобританії та Сполучених Штатах? Чи ці землетруси спричинять зараження питної води у водоносних шарах?
● Наскільки сильним буде негативний вплив на якість повітря у Карпатському регіоні летких органічних сполук та інших забруднювачів повітря? Наскільки ще погіршиться екологічний стан у вже забруднених східних регіонах України?
● Скільки вантажівок проходитиме через міста і села щогодини, перевозячи матеріали, необхідні для технологічного процесу? Хто платитиме за пошкодження доріг? Яке забруднення спричинятимуть ці вантажівки?
● Якщо не діятиме екологічне законодавство, чи існуватиме ризик для національних парків, природно-заповідних зон та дикої природи?
● Яку суму коштів уряд вимагатиме від міжнародних компаній як «заставу» для гарантування компенсації за завдану шкоду і оплату за закриття свердловин після того, як увесь газ буде викачаний?»

За додатковою інформацією звертайтеся:
Джон Бонайн, президент ЕПЛ
j.bonine@epl.org.ua
office@epl.org

Олена Кравченко,
виконавчий директор ЕПЛ
okravchenko@epl.org.ua
office@epl.org
(032) 225-76-82

Тетяна Тимочко
Голова Всеукраїнської екологячної ліги
vel@ecoleague.net
251-13-32
(066) 381-88-60

Олег Вяткин,
Екологічна група “Печеніги”,
Trolll_eco@ukr.net
(095) 139-62-78

Олексій Василюк,
Заступник голови Національного екоцентра України,
vasyliuk@gmail.com
(097) 1000-473