Альянс «Майдан» рекомендує Віктора Пушкаря до комітету із захисту виборчого права

Альянс «Майдан» підтримує ідею створення Громадського комітету із питань захисту виборчого права при Уповноваженій Верховної Ради з прав людини і готовий співпрацювати на рівні обміну інформацією та сприянню у поданні скарг на порушення виборчого законодавства громадянами України.

У свою чергу представники організації, що були присутні на нарадах з питань формування Комітету, зазначають, що будуть готові передавати інформацію про конкретні порушення, як тільки офіс Омбудсмена оприлюднить типову форму подачі скарги, яку, на прохання організацій учасниць, пообіцяли розробити учасники проекту з боку Уповноваженої.

Альянс «Майдан» також рекомендував кандидатуру Віктора Пушкаря для участі у складі Комітету. Крім того, мережа організацій готова запропонувати своїм активістам брати участь у моніторинговому проекті в якості представників Уповноваженої на місцях за згодою після оприлюднення концепції моніторингу. Активісти Альянсу сподіваються на те, що в результаті співробітництва організацій з проведення моніторингу виконання виборчого законодавства з офісом Валерії Лутковської, український виборець зможе побачити якісний аналіз порушень скарг громадян та почути загальну правову оцінку результатів виборів у формі окремої доповіді чи повноцінного звіту Уповноваженої за участю членів Комітету.

«Ми хочемо побачити  прозорий механізм взаємодії з офісом Омбудсмена. Контактні особи, відповідальні особи, формат скарги. Щоб нам легше було скаржитись, а їм легше обробляти. Крім того, ми хотіли б  почути про те, який статус спостерігача може надати сам офіс Уповноваженого», – зазначає Віктор Пушкар.

Нагадаємо, що про створення Громадського комітету із захисту виборчого права повідомила прес-служба Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської. За словами Омбудсвумен, створення цієї моніторингової інституції є виконанням рекомендацій, наданих у звіті міжнародної організації “Freedom House” про стан демократії і захисту прав людини в Україні. Керівником громадського комітету призначений правозахисник Олексій Гончарук.

Громадський комітет із питань захисту виборчого права громадян створений при Уповноваженому Верховної Ради з прав людини, за задумом офісу Уповноваженої,  буде моніторити виборчий процес в Україні.

Як повідомляє прес-служба Омбудсмена, комітет рекомендуватиме Уповноваженій складати акти в разі виявлення порушень виборчого законодавства.

Ідею створення Комітету підтримали також міжнародний фонд “Відродження” і представники громадських організацій України, зокрема руху “Чесно” та Комітету виборців України, повідомляє прес-служба Уповноваженої.

ДОВІДКА. Віктор Пушкар, соціальний психолог, є провідним науковим консультантом “Альянсу Майдан” та учасником попередніх проектів моніторингу виборів.