Інтерактивна карта чотирьох тижнів виборчої кампанії: Львівщина дає фору всім

За цей тиждень Інтерактивна карта порушень поповнилася на 50 скарг. Тож, тенденція 1,5-разового зростаня кількості зберігається, і навіть підсилюється.

Абсолютним лідером тижня по кількості порушень став святковий день, 24 серпня, п’ятниця –  12 скарг.

Порушення на цьому тижні фіксувалися на Одещині, Хмельниччині, Сумщині, Тернопільщині, Кіровоградщині, Миколаївщині, Херсонщині, Харківщині, Чернігівщині, Донеччині, Дніпропетровщині, Івано-Франківщині, Рівненщині, Черкащині, у Києві та Криму.  Лідерами по кількості порушень на цьому тижні стали Одещина (8 скарг) та Київ (7 скарг).

Героїнею тижня знову стала Львівщина. Тепер вже не лише по кількісних, а й по якісних показниках також.
25  серпня на карту порушень було додано перше повідомлення зі Львова про банер із політичною рекламою без вихідних даних:

Та вже  за 2 дні у коментарях до цього повідомлення було спростовано відсутність вихідних даних  й надано відповідні фото-докази:

Тож, Львівщина залишається на карті єдиною “білою плямою”,  де досі так і не зафіксовано жодного порушення. Й, крім того, подає приклад оперативного та конструктивного реагування на виявлені порушення.

На високе звання “найяскравіше порушення тижня” впевнено претендує наочна агітація, знайдена в областях-лідерах Одеській і Харківській відповідно. Ці витвори агітаційного містецтва містять ознаки порушень по 6 категоріях одночасно!

Плакат  з м.Теплодар Одеської області:

Штендер з м. Харків:

Найчастішим порушення тижня залишається “Порушення порядку агітації” – 41 випадок або 80% всіх порушень за тиждень.

На кінець 4-го тижня виборчої кампанії маємо такі проміжні загальні результати щодо порушень Закону “Про вибори народних депутатів України”:

Понад 300 скарг на інтерактивній карті порушень
Трійка найчастіших порушень – Підкуп виборцв (175), Адмінресурс (124), Порушення порідку агітації (117)
Найчастіше порушення фіксувалися у Харківській області (37 повідомлень загалом), яку останній тиждень швидко наздоганяє Одещина (34 повідомлення у підсумку).

На карті виборчих порушень  другим по “популярності” є використання адмінресурсу для отримання переваг. Наразі задокументовано 124 таких порушення.

З цих матеріалів ми і зробили невеликий інформаційний фільм, який  пропонуємо вашій увазі і просимо поширювати:

Перше відео з цієї серії присвячене найпоширенішому порушенню “Підкуп” можна знайти тут.

—–

Попередні публікації цієї теми:

Аналіз результатів моніторингу порушень Закону України  “Про вибори народних депутатів” у період до початку виборчої кампанії можна переглянути тут.

Щотижневі підсумки:
31 липня –  6 серпня

7 – 13   серпня   (в цьому випуску є відео як додавати скарги на карту і як шукати на карті потрібну інформацію)

14 – 20  серпня (в цьому випуску міститься мотиватор, який закликає фіксувати розміщення виборчої агітації на держустановах і держпідприємствах)
—–

За підсумками тижня напрошуються такі висновки:
1. Схоже, що у святкові дні порушники активізуються,  жнива, слідкувати за буквою закону нема коли. Перевірити це припущення зможемо зовсім скоро, вже на цьому тижні, адже на нас чекає День знань.

2. Приклад Львівщини доводить, що порушення само по собі не є доказом злого умислу і може бути швидко і безболісно усунуте. Була б на те політична воля, бо ж від помилок не застрахований ніхто. В даному випадку явно видно, що смужка із вихідними даними була додана на банер вже після його виготовлення. Хто і коли помітив  порушення – особливого значення не має.  Має значення те, що суб’єкт виборчого процесу наочно демонструє готовність виправляти помилки та дотримуватися вимог чинного закону, яким би він не був. Або ж не демонструє…

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.