Міліція припинила функціонування «схеми» реєстрації «підставних» кандидатів у нардепи

За згоду висунути свою кандидатуру в народні депутати України по виборчому округу № 18 у Вінничині зловмисники пообіцяли мешканцеві цієї області 5 тисяч доларів США. Коли «роботодавці» не повернули чоловікові паспорт, він звернувся до міліції. Правоохоронці встановили кількох учасників «схеми», згідно з якою до участі у майбутніх виборах залучалися «підставні кандидати». Одного зі зловмисників затримано.

Днями до Печерського райуправління столичної міліції звернувся 52-річний мешканець Вінницької області, який тимчасово проживає і працює на території Київщини. Заявник повідомив, що наглядно знайомі особи вже кілька днів не повертають йому паспорт громадянина України.

Розповідаючи про обставини справи, вінничанин зазначив, що зі своїми візаві познайомився після телефонного дзвінка із пропозицією зустрітися. На зустріч приїхав молодик, який запропонував чоловікові подати заяву до ЦВК в якості кандидата в депутати для подальшої участі у жовтневих виборах до Верховної Ради України. За це майбутньому кандидатові в нардепи співрозмовник пообіцяв винагороду в сумі 5 тис. доларів США, на що той погодився.

Мешканець Вінничини власноруч написав заяву про свій намір балотуватися в нардепи та віддав вербувальникові свій паспорт в обмін на 4 тисячі гривень. Решту чоловікові пообіцяли після завершення передвиборчих перегонів. Пізніше відбулося ще кілька зустрічей, після чого вінничанин захотів забрати свій паспорт, однак документ йому так і не повернули. Ця змусило чоловіка звернутися до міліції.

Слідчо-оперативна група райуправління виїхала до офісу, де потерпілий востаннє зустрічався з особою, яка не повернула йому паспорт. Там правоохоронці застали 26-річного киянина, знайомого розшукуваного молодика.

Новий співрозмовник міліціонерів виявився директором одного з ТзОВ. Він пояснив, що очолюване ним товариство займається наданням юридичних послуг, переважно в цивільних справах. Виборчим процесом ТзОВ, за словами його керівника, не займалося. Проте кілька днів тому парубкові зателефонував його знайомий і попросив дозволу скористатися його офісом для проведення зустрічі, оскільки скористатися власним приміщенням він зараз не може.  Киянин дав товаришеві згоду.

Того ж дня до офісу ТзОВ завітали двоє чоловіків – знайомий директора та мешканець Вінничини. Парубок прочитав чоловікові текст документа, набраний на ноутбукові. Вінничанин підтвердив, що все записано вірно, а директор товариства засвідчив, що з юридичної точки зору все оформлено відповідно до вимог законодавства. Вербувальник роздрукував текст і поїхав, а через кілька годин зателефонував товаришеві та попросив, аби той привіз гостя офісу до будівлі ЦВК.

Правоохоронці встановили, що вербувальником є 31-річний мешканець Київської області, та затримали його. Парубок працював юристом в одній із громадських організацій. Як виявилося, її керівник теж балотується в народні депутати. Причому  по тому ж виборчому округу, що й потерпілий мешканець Вінничини, а також ще один з кандидатів у нардепи з таким же прізвищем.

Затриманий юрист ГО спробував заперечувати свою причетність до цього факту, однак його слова були спростовані незаперечними доказами. Наразі мешканця Київщини затримано.

Печерським районним управлінням внутрішніх справ за цим фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. З ст. 357 (Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження) та ч. З і ч. 4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального Кодексу України. Триває досудове розслідування.

За словами начальника Головного слідчого управління МВС України Василя Фаринника, такі факти, нажаль, останнім часом не є поодинокими. Про це він зазначав на брифінгу, який нещодавно відбувся в МВС.

– За зверненням кандидата в народні депутати України Максима Луцького міліція встановила особи кількох громадян, які мають таке ж прізвище та подали заяви про намір балотуватися на виборах по тому самому округу, що й заявник, – зазначив Василь Фаринник.

Пізніше один зі встановлених правоохоронцями «кандидатів» підтвердив той факт, що до участі у виборах його спонукала грошова винагорода. За свої особисті дані, надані невідомо кому електронною поштою, парубок отримав гроші, але пізніше відкликав свою заяву. Мотиви ще трьох однофамільців кандидата в народні депутати Максима Луцького з’ясовуються.

Наразі матеріали про виявлені порушення у сфері виборчого процесу міліція передала до органів прокуратури. Триває їх перевірка.

УЗГ МВС України

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair