Хтіли “Народного бюджету”,– вчить FreeBSD та китайську!

885 комп’ютерами китайського виробництва, які передав 22 серпня глава Одеської облдержадміністрації Едуард Матвійчук школам регіону в рамках програми Народний бюджет, фактично не можна користуватися – до такого висновку прийшли напередодні нового навчального року комп’ютерні фахівці райдержадміністрацій.

Як стало відомо місцевим журналістам, ці комп’ютери оснащені нетиповою програмою, розробленою для збройних сил Китаю, що ввело в складну ситуацію фахівців РДА, що намагаються запустити нове отримане обладнання для 59 комп’ютерних класів місцевих шкіл.

“Операційна система на цих ЕОМ – не звична. MS Windows, знайома будь-якому вчителеві інформатики, а якась Kylin – розроблена в Національному університеті військових технологій КНР спеціально для Народно-визвольної армії Китаю”, – повідомляє, зокрема, одеське інтернет-видання Думська.

До того ж “система створена на основі ядра Mach операційної системи FreeBSD з додаванням додаткових рівнів безпеки. Програмне забезпечення, що працює з Віндоус, на машинах з цією системою не працюватиме, – зазначають фахівці. – Сумісна Кілін хіба що з Лінукс.

Крім того, на китайських комп’ютерах встановлено офісний пакет Meo ShineOfiсev.5, який, хоч і підтримує кирилицю, але теж не простий у використанні.

Співробітник одного з районних відділів освіти не став приховувати від журналістів: “У такому вигляді машини впроваджувати у навчальний процес не можна. Ми думаємо над тим, щоб встановити на них Windows, проте ліцензійна система коштує грошей, які ще потрібно знайти. У бюджеті цих коштів зараз немає”, – повідомляє інтернет-видання, прогнозуючи неминучі труднощі роботи понад півсотні комп’ютерних класів.

Журналістам також вдалося з’ясувати, яким чином на коробках з комп’ютерами, закупленими, якщо вірити чиновникам, в рамках програми Народний бюджет, з’явилися наклейки з прапором Китайської Народної Республіки та написом China aid (допомога Китаю). Як виявилося, техніка – частина гуманітарної допомоги, яку в серпні цього року надала Україні Піднебесна.

Всього китайці подарували нашій країні 16 тисяч комп’ютерів. Літак з ними приземлився у Києві 21 серпня, після чого машини розподілили по областях.

За матерiалами: УНІАН

Джерело

Фото з сайта dumskaya.net

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

Comments are closed.