Суд може покарати, та чи не покарає? Це питання!

СУД МОЖЕ ПОКАРАТИ ПОЛТАВСЬКИХ БЛАГОДІЙНИКІВ ЗА ЇХНІ ДОБРІ СПРАВИ

 Фото: Каріна Тютюнник

У ЦВК України визнали, що подарункові набори для полтавських першокласників можуть бути непрямим підкупом виборців

Учора полтавській малечі почали роздавати подарункові набори. Так їх привітали з початком нового етапу в їхньому житті — вересня малеча піде у 1 клас.

Як стало відомо, кошти на подарункові набори дало громадське об’єднання «Наш дім — Полтава». Нагадаємо, його лідери Олександр Залужний та Володимир Макар балотуються до Верховної Ради по 144-ому та 145-ому виборчих округах відповідно.  Під час свята не забули нагадати про те, що альбоми для малювання, папки, обкладинки для підручників тощо купило для дітлахів саме ГО «Наш дім — Полтава».

«Полтавщина» вирішила дізнатися, як цей факт розцінюють у Центральній виборчій комісії України. Адже за Законом «Про вибори народних депутатів України», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням різних подарунків і закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата.

— Важливо: при цьому вартість подарунку не має перевищувати 3% мінімального розміру заробітної плати. Це близько 40 гривень, — розповів Костянтин Хівренко, голова прес-служби ЦВК. — Якщо подарунок для першачків коштує більше 40 гривень, це можна розцінювати, як непрямий підкуп виборців. Але… Закликів голосувати за кандидата не було. За вашими словами, звучало тільки його ім’я та назва громадського об’єднання. Тому потрібно звертатися до суду. За дотриманням законності передвиборчої агітації мають слідкувати офіційні спостерігачі, довірені особи, спостерігачі від кандидатів (зараз проходить процедура їх оформлення). Якщо в останніх виникають підозри, що кандидати у нардепи займаються непрямим підкупом виборців, вони мають звернутися до міліції та до суду.

Каріна ТЮТЮННИК, «Полтавщина»