Табачник в обхід Азарова підготував два поки що “секретні” документи проти громадського законопроекту “Про вищу освіту”

Про це написала на свої стіні в соціальній мережі Facebook працівниця УНІАН Анна Ященко:

Щойно з надійних і достовірних джерел дізналася важливу для української освіти і освітян інформацію, яку не можу не поширити.

В той час, як під керівництвом Тігіпка (за дорученням Азарова) відбуваються регулярні засідання робочої групи по законопроекту про вищу освіту (робота вийшла на фінішну пряму, узгоджуються всі висунуті пропозиції та зауваження), Табачник в обхід Азарова підготував два поки що “секретні” документи.

Перший – лист від ректорів-героїв України до Азарова з гострою безпідставною критикою законопроекту робочої групи (яку очолює Згуровський). Мета листа – торпедувати законопроект, який нарешті грунтується на ідеї університетської автономії і передбачає створення якісних конкурентоздатних (на міжнародній арені) університетів. У листі ректори зокрема скаржаться, що їх не долучили до робочої групи. Хоча увійти до неї мали змогу всі охочі. І цією можливістю скористалися керівники і викладачі багатьох українських вишів, представники НАНУ, студентські організації, профспілки і всі зацікавлені. (До речі, ця робоча група розглянула понад 4000 пропозицій до законопроекту).

Слід відзначити, що підписанти-герої не знайомі зі змістом законопроекту.

Другий документ – проект постанови Кабміну про реформування ДАК. Він вже пройшов всі необхідні візування в уряді. Ця нова структура, покликана замінити ДАК, залишатиметься під впливом Табачника і діятиме на госпрозрахунковій чи навіть комерційній основі. Між іншим, законопроект робочої групи передбачає створення Національної агенції з якості, яка б була професійно незалежною які від Міносвіти, так і від політичних чи бізнесових випливів. Ця агенція мала б виконувати функції ліцензування, акредитації та присудження наукових ступенів. Але для Табачника важливо зберегти авторитарні функції міністерства.

Парадокс полягає в тому, що кілька тижнів тому концепція законопроекту про вищу освіту робочої групи була схвалена на засіданні уряду. Тобто дії Табачника спрямовані фактично проти позиції КМУ.

Цікаво, як на тепер на такий демарш відреагують Азаров і Тігіпко? Невже проковтнуть?