У Києві пройде виставка “Нормандія у живописі”

Посольство Франції в Україні, Французький інститут в Україні та Національний художній музей України за підтримки Міністерства культури України представляють унікальний проект Виставка «Нормандія у живописі»: імпресіонізм, романтизм, реалізм, постімпресіонізм в одному проекті з 2 вересня по 28 жовтня 2012 року у Національному художньому музеї України.

Вперше в Україні представлена неймовірна колекція шедеврів видатних французьких імпресіоністів та художників ХІХ – початку ХХ століть, яка відображає вимріяні пейзажі Нормандського краю – одного з найживописніших куточків Франції. Зустріч з полотнами таких видатних митців, як КУРБЕ, МОНЕ, РЕНУАР, БУДЕН, ЖЕРІКО та багатьох інших.

Виставлена у Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові колекція «Нормандія у живописі» оримала широкий розголос як серед публіки, так і в ЗМІ. Більше 30 000 відвідувачів змогли оцінити шедеври французького мистецтва, зібрані зусиллями як французької держави, так і приватних осіб.

У 1992 році Регіональна рада Нижньої Нормандії започаткувала збір колекції живописних творів під загальною назвою «Нормандія у живописі», в яку згодом увійшло близько ста двадцяти полотен за період від 1750 до 1950 року. Кожна картина в той чи інший спосіб пов’язана з Нормандією; на деяких з них можна побачити епізоди з життя художників або місця, де створювались картини.

Особлива цінність цієї колекції полягає у відображені всього розмаїття різних художніх напрямків 19-го століття: реалізму, романтизму, імпресіонізму та постімпресіонізму, вона представляє нюанси їхнього розвитку та зміни, які, зрештою, призвели до появи модернізму 20-го століття. Колекція представляє образи природи, морське узбережжя, сільську місцевість, місто, на картинах ми бачимо жанрові сцени та натюрморти. У 19-му столітті митці шукали захистку в Нормандії, тікаючи від наступу промисловості на великі міста.

В культурному контексті ця експозиція є не тільки підтвердженням важливого значення нормандського регіону в розвитку художнього життя, але й демонструє мистецькі твори як регіонального, так і світового масштабу. Вона також є переконливим доказом можливості створення унікальної колекції живопису.

Колекція розміщена у престижному місці – колишньому жіночому монастирі Абатство Дам (Abbaye aux Dames), в якому розташована Регіональна Рада Нижньої Нормандії, і який щорічно відвідують понад 10 тис. осіб.

Колекція експонується за кордоном та у Франції. Після Австрії, Сполучених Штатів, Італії, країн Північної Європи вона у 2009-2010 рр. була показана у Національних музеях Естонії, Латвії та Білорусі.

Французький інститут в Україні