Європейські екологи просять Януковича накласти вето на добудову ХАЕС

П’ятнадцять європейських неурядових організацій – членів CEE Bankwatch Network, звернулися до президента України Віктора Януковича з проханням ветувати добудову ХАЕС 2/3.

З відповідним листом вони звернулися на адресу президента 20 вересня цього року. Громадські активісти просять Януковича застосувати право вето стосовно прийнятого 6 вересня Верховною Радою закону «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 та №4 Хмельницької атомної електричної станції».

“Наше звернення спричинене тим, що цей закон прямо суперечить міжнародним зобов’язанням України.

Україна має зобов’язання відповідно до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (Конвенція Еспоо) консультуватися з країнами, що потенційно підпадають ураженню і громадськістю, перш ніж приймати остаточне рішення щодо діяльності, яка може мати потенційний негативний вплив на інші країни”, – заявляють екологи.

Крім того, європейські НУО в листі до Януковича висловили занепокоєння щодо намірів української влади встановити на ХАЕС 2/3 реактори ВВЕР-1000 (В-392Б), досвід будівництва і безпечної експлуатації яких в світі відсутній. Екологи називають ризикованими дії зі спорудження нових енергоблоків на майданчиках, що закладалися під інший тип реакторів і простояли недобудованими під відкритим небом більше чверті століття.