Книжковий арсенал у Мистецькому арсеналі

КНИЖКОВИЙ АРСЕНАЛ
ІІ міжнародний книжковий фестиваль
04 — 07 жовтня 2012
у Мистецькому Арсеналі

4 – 7 жовтня 2012 року у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі “Мистецький Арсенал” у Києві відбудеться ІІ Міжнародний фестиваль “Книжковий Арсенал” – наймасштабніша подія в Україні, що об’єднує літературу та мистецтво. Книжковий Арсенал презентує більш, ніж 100 видавництв, 60 гостей з Європи, Росії та України та насичену програму подій для дітей та дорослих.

Мета Книжкового Арсеналу — популяризувати читання, сприяти діалогу між читачами і спеціалістами щодо того, чим є сучасна книга, посилити взаємозв`язок літератури з мистецтвом, підтримати інтелектуальні та мистецькі видання, культуру публікації в Україні шляхом освітніх подій та міжнародного обміну. Книжковий Арсенал – безпрецедентна для України книжкова подія не лише за своєю масштабністю, але й за якістю простору та рівнем презентації. Проект має довгострокову місію у сфері культурної політики, благодійності та, зокрема – розвитку міста Києва, його інтегрованості у міжнародний контекст. На відміну від інших столичних ярмарків, Книжковий Арсенал – не бізнес-проект, а стратегічно важлива, комплексна культурна ініціатива одної із найперспективніших, професійних мистецьких інституцій в Україні – Мистецького Арсеналу.

В рамках фестивалю на 10 майданчиках у Мистецькому Арсеналі відбудеться більше 150 подій – презентації нових книг, зустрічі з авторами, автограф-сесії зірок української та світової літератури, майстер-класи та дискусії, яскрава програма подій для дітей та батьків, виставки art book, коміксів, книжкової ілюстрації і графіки, поетичні читання, спеціальна вечірня літературно-музична програма, благодійні акції зі збору книжок для дитячих лікарень та інтернатів.

У Книжковому Арсеналі візьмуть участь близько 50 українських авторів, які представлятимуть свої нові книги і проводитимуть майстер-класи, а деякі із них вперше вестимуть публічні діалоги у спеціальному проекті «Обмін речовин»: тандеми Юрія Андруховича і Тараса Прохасько, Любко Дереша і Юрія Іздрика, Сергія Жадана та Ірени Карпи.

Книжковий Арсенал відвідають непересічні письменники, літературні діячі, митці і музиканти з Італії, Австрії, Франції, Великобританії, Японії, Німеччини, Фінляндії, Литви, Польщі, Чехії, Ізраїлю, Росії. Цього року Почесними Гостями Книжкового Арсеналу 2012 будуть три знамениті європейські письменники:

• Алессандро Барікко – один із найяскравіших сучасних італійських письменників, нагороджений численними літературними преміями: Камп’єлло, Віареджо, Палаццо аль Боско, Премія Медічі. Його книги видаються мільйонними накладами по всьому світу і миттєво стають бестселлерами. Крім того, за текстами Барікко були створені такі популярні фільми, як “Легенда про піаніста” і “Шовк”. Приїзд Барікко в Україну відбудеться за підтримки Італійського Інституту культури у Києві і компанії fedoriv.com.
• Йозеф Вінклер – австрійський письменник, велика зірка інтелектуальної літератури, лауреат численних нагород, включаючи Велику державну премію Австрії та престижну літературну премію імені Георга Бюхнера, почесний професор університету Клагенфурта. Вінклер відвідає Книжковий Арсенал на запрошення Австрійського Культурного Форуму і літературно-мистецького журналу «Простори». Його роман «Вивезена», героїнею якого є українська жінка, депортована до Австрії у 30-ті роки, презентує на Книжковому Арсеналі видавництво «Критика».
• Жерар де Кортанз – відомий французький письменник і перекладач, есеїст та літературний критик, аристократ. Автор більш, ніж 40 книжок, президент літературної премії Моне Фестивалю Європейських літератур у м. Коньяк. На Книжковому Арсеналі за підтримки Французького Інституту де Кортанз прочитає лекцію про художницю Фріду Кало, якій присвятив свою останню книгу, і ширше – про біографічний жанр (де Кортанз очолює Folio biographies – імпринт видавництва Gallimard).

Серед зірок дитячої програми фестивалю, у якій на трьох майданчиках відбуватимуться десятки захопливих майстер-класів, ігри, виставки, читання, презентації нових книжок і навіть рок-концерт: Лінда Бондестам – одна з найпопулярніших у Європі ілюстраторок, що у 2010 році номінувалася на престижну премію Астрід Ліндгрен, і Рок-Гризуни – гурт рокерів-філологів із Гельсінкі, за підтримки FILI і Посольства Фінляндії в Україні; дитячі семінари Оскара Бреніф’є – експерта ЮНЕСКО, директора Паризького інституту практичної філософії, за підтримки Французького Інституту; Олена Макарова – викладач Міланського ліцею арт-терапії, визнаний у всьому світі педагог і мистецтвознавець; литовська ілюстраторка-чарівниця Сігуте Ах за підтримки Посольства Литви в Україні, та інші актуальні дитячі автори.

Медіа-партнер Книжкового Арсеналу, журнал “ШО” представить майстер-клас із сценарної майстерності від Леоніда Юзефовича, автора серіалу «Гибель Империи», фіналіста премії «Русский Букер», лауреата першої премії «Большая книга», а також лекцію Андрія Аствацатурова, лауреата цьогорічної премії “Новая словесность”, і читання Лєни Елтанг, російської поетеси і прозаїка з Вільнюсу, романи якої були відзначені багатьма важливими літературними преміями.

Також очікуйте на лекції і майстер-класи від спеціальних гостей Книжкового Арсеналу – Артура Жмієвського, головного куратора 7-ї Берлінської бієнале, художнього редактора резонансної “Критики Політичної”, який приїхав на запрошення української редакції журналу; Крістіана Папке – голови міжнародного конкурсу драми “Говорити про кордони” для південно-східної Європи, який наразі триває в Україні і партнером якого є Книжковий Арсенал; Софі Жюльєн – куратора Фестивалю європейських літератур у місті Коньяк, Франція, партнером якого є Книжковий Арсенал, і на якому у листопаді 2012 Україна буде почесним гостем.

І, нарешті, Книжковий Арсенал презентує дві витончені вечірні музично-літературні програми, унікальні за поєднанням учасників-зірок:
• «Складносурядні» – три дійства у партнерстві з агенцією АртПоле: оновлена програма і презентація альбому АБСЕНТ Юрія Андруховича і Кarbido (Україна – Польща), візуально-музичний перформенс Олени Костюк, побудований на давніх українських піснях і текстах Тараса Прохаська, та запальний соціальний диско-панк Сергія Жадана та Собак в Космосі.
• Фестиваль Нової Музики у партнерстві з агенцією “УХО”. 6 концертів відомих на весь світ сучасних композиторів і виконавців з Великобританії, Японії, Італії, Росії і України: Лідія Кавіна – зірка №1 у світі із гри на терменвоксі, учениця Льва Термена, який винайшов цей дивовижний музичний інструмент; Тадаші Ендо – знаменитий японський танцівник буто, який представить світову прем’єру свого соло-балету “Гагаку” українського композитора Вікторії Полевої за новелою А. Рюноске “Муки Пекла”; Роман Юсипей з програмою для соло баяну за участі Лідії Кавіної та Максима Коломійця; лондонський ансамбль “Октандр” із музикою Крама і Сааріахо; програма від видавництва «Дух і Літера», присвячена Валентину Сильвестрову, всесвітньо відомому і найтоншому з українських сучасних композиторів; програма Odessa Underground, авангардне кабаре від позажанрової української вокалістки Мар’яни Садовської.

Партнер Книжкового Арсеналу – Національний Центр Олександра Довженка представить ретроспективну програму найвідоміших екранізацій літературних творів за участю української кіноактриси, зірки американського та європейського німого кіно Анни Стен, а також “Авангардний плакат українського кіно” – унікальну виставку 20 повноформатних репродукцій кіноплакатів українських фільмів 1920-х років.

Крім того, у виставковій програмі Книжкового Арсеналу – виставка артбуків «Книжковий обід», кураторський проект Алевтини Кахідзе і Катерини Свіргуненко, у якій беруть участь близько 50 українських художників; виставка рідкісних стародруків, світської книги із фондів Національної історичної бібліотеки України; і грандіозна виставка-майстерня, майданчик ілюстраторів від партнерського фестивалю «Манускриптум».

Паралельно з фестивалем, ярмарок на Книжковому Арсеналі пропонує найкращі умови для читацького шопінгу, сучасну і зрозумілу експозицію за профілем видавництв, якісний вибір художньої, дитячої та non-fiction літератури, мистецьких книг. Цього року ми започатковуємо на ярмарку нові секції: комікси і мальовані історії у Графік-Кафе і НеКниги/NonBooks (книжкові аксесуари, авторська cувенірна і дизайнерська продукція, вінілові платівки тощо).

Міжнародні гості ярмарку:

• Лондонський Університет Мистецтв із виставкою артбуків і майстер-класами.
• Альянс незалежних видавців (Росія), що представить великий колективний стенд інтелектуальних видавництв: Ад Маргинем, Издательство Европейского Университета, Симпозиум Издательство Ивана Лимбаха, Лимбус Пресс, Текст, а Берроунз представить Kolonna Publications, Издательский Дом Челушкина, Свободное Марксистское издательство, Транслит, Сеанс, Rosebud, фонд Русский Авангард, Коровакнига, Новое издательство, Комильфо, Бумкнига, Поляндрия, Серафим и София, Август, Гилея, ИД. Фома, Пешком в историю та ін..
• Стенд агенції Vehra (Фінляндія) і семінари для батьків і вчителів про те, як застосовувати комікси у навчанні. Vehra – це культурний кооператив, об’єднання професіоналів з більш ніж двадцятирічним досвідом роботи у різних країнах світу. На фінському ринку вони працюють як лідери проектів з видавництвами, маркетинговими компаніями та PR- агенціями, а також з різними школами. Агенство Vehra представляє авторів різних напрямків, що пишуть про історію світової культури, культурні відмінності, створюють комікси. Документальна література та навчальні матеріали агентства – це свіжий та оригінальний скандинавський погляд на літературний ринок, на якому зазвичай домінують англо-саксонські традиції.
• Стенд «Австрія»: Австрійський Культурний Форум і Австрійська асоціація книготоргівлі представлять виставку мистецьких книг, і експозицію від Австрійської бібліотеки у НБУ, яка святкує 20-річний ювілей.
• Стенд Бібліотеки Гете-Інституту із експозицією найкрасивіших німецьких книг.
• Стенд Французького Інституту в Україні
• Стенд Чеського Центру.

ДАТИ ПРОВЕДЕННЯ: 4 – 7 жовтня, 2012.
УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ: 3 жовтня о 18:30. Вхід – за запрошеннями.
Прес-конференція – 3 жовтня о 17:00. ЗМІ – за акредитацією.
Організатор, адреса: Мистецький Арсенал, вул.. Лаврська 12, Київ.
Вхід – вільний, окрім вечірньої музичної програми (квитки на Фестиваль нової музики – у касах Мистецького Арсеналу, квитки на програму «Складносурядні» – у Parter.ua).
КОНТАКТИ для ЗМІ: +380 44 288 52 26, pressa@artarsenal.in.ua

КОМАНДА ПРОЕКТУ:
Olia Zhuk – куратор
Юлія Лесечко – координатор ярмарку
Iryna Slavinska – куратор української літературної програми
Yulia Kozlovets – координатор дитячої програми
Olga Semenets – гостьовий менеджер

http://www.facebook.com/BookArsenal