Політична брехня на тлі дитячого садочка

Сімферополь – Гарячий подих близьких виборів все більше і більше відгомонить смердючими випарами брехні і маніпуляцій. Інколи вони настільки примітивні, що дивуєшся – на кого вони розраховані?! Як наприклад, спроби використовувати мовне питання в Криму. 

Вже з місяць кримські вулиці і дороги «прикрашають» біг-борди з обіцянками Партії регіонів від регіонального статусу російської мови перейти до статусу другої державної.

Вже й сам кримський прем’єр Анатолій Могильов цілком серйозно стверджує, що в автономії російська мова – вже регіональна. Певно, йому ніхто не сказав, що кримський парламент такого рішення ще не ухвалив і російська мова досі в Криму немає жодного офіційного статусу.

Якщо цей агітаційний плакат можна розцінити як маніпуляцію, то рекламний передвиборний ролик Партії регіонів, що кілька разів на день транслюється на державному каналі «Крим», інакше як брехнею та спробою розпалювати міжнаціональну ворожнечу назвати і не хочеться.

В сюжеті політичної реклами миловидна молода жінка на тлі діток в дитячому садочку розповідає російською мовою: «Мій синочок половину слів говорить українською, половину – російською. Взагалі, не зрозуміло, якою мовою після цього садочку вчитися – вдома ж все російською. Так він грамотним ніколи не стане. Чому я не можу водити сина в російський садочок? Я маю право говорити рідною мовою», – каже жіночка. А далі на тлі напису «Партія регіонів» голос за кадром, теж російською: «Ми відстояли право говорити рідною мовою!».

Зрештою, розпалювання мовних і міжетнічних пристрастей доведеться залишити на совісті лідерів цієї правлячої партії і керівників держави, які в першу чергу несуть відповідальність за стабільність у країні. Сподіваюся, колись за це вони відповідатимуть.

Мова піде про звичайну брехню. Очевидно, що цей ролик виготовлявся централізовано для всієї України, але демонструється він, зокрема, в Криму. В регіоні, де немає жодного (!) україномовного дошкільного закладу. І це при тому, що в автономії живе понад 200 тисяч україномовних кримчан – 10% від усього населення.

В Сімферополі, де частка україномовного населення, за офіційними статистичними даними, перевищує 8%, теж немає жодного україномовного дитячого садочка. Слід сказати, що в 7 дошкільних закладах (із 65 сімферопольських дитсадків загалом) функціонує аж 11 (!) груп із українською мовою виховання. Це лише 2% із загальної кількості (539 груп). Загалом, з майже 13 тисяч дошкільнят лише менше 300 виховувалися українською мовою – це теж близько 2%, що в 4 рази менше, аніж частка україномовного населенні, і в 10 разів менше, аніж частка українського населення Сімферополя. Ситуація в інших містах і районах автономії переважно ще гірша.

У цих цифрах – абсолютно простий і логічний доказ існування: а) цілеспрямованої русифікації українців Криму; б) дискримінації україномовних кримчан; в) політичної брехні.

http://www.radiosvoboda.org/content/blog/24718520.html

Від Майдану. Так вже сталося, що цей ролік поширили ми. Зайдіть на наш канал і почитайте коментарі. Не для слабонервних, але…. дуже наводить на роздуми. Тут  https://www.youtube.com/watch?v=eUOhfQ_ANOo

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair