Полтавська облдержадміністрація заборонила проведення прес-конференцій

У 2005 році Полтавська обласна рада заснувала комунальну інформаційну агенцію «Новини Полтавщини», яку, ясна річ, фінансує з обласного бюджету, тобто, за кошти платників податків Полтавщини. Про необхідність створення такого Інтернет-видання, яке б без обмежень і цензури оприлюднювало інформацію про діяльність органів влади, громадських організацій, політичних партій, новини культури, соціальні проблеми, проводило online-конференції тощо, давно говорили і депутати, й громадські активісти.

Та з минулого року на «Новинах Полтавщини» демократія й свобода слова почали стрімко згортатися. Якраз з того часу, коли облдержадміністрація добилася рішення облради про оперативне підпорядкування собі КІА «новини Полтавщини». Тепер на головній сторінці відвідувачі порталу ніколи не прочитають жодного критичного слова про діяльність біло-блакитної влади на Полтавщині. Зрозуміло, що працівники КІА, серед яких немає жодного професійного журналіста, з ранку до вечора славлять правлячу партію. А непровладним авторам нині перекрито доступ для публікацій статей на головній сторінці. У очільника сектору ЗМІ Головного управління інформаційної та внутрішньої політики ОДА Олега Коробова на це готова відповідь: «ЗМІ самі визначають, що їм друкувати, а що не друкувати».

З головної сторінки порталу також знято анонси публікацій у блогах, автори яких не завжди гладять владу за шерстю.

Далеко не всі громадські активісти допускаються до проведення прес-конференцій. Наприклад, у грудні 2011 року заступнику голови Громадської ради при Полтавськоій ОДА, члену наглядової ради КІА «Новини Полтавщини» Людмилі Кучеренко чомусь не дозволили провести прес-конференцію з Вікторією Санжарівець, 16-річною дівчиною, яку міліція безпідставно звинувачувала у вбивстві, а журналісти майже рік боролися за неї й таки визволили з СІЗО та домоглися закриття кримінальної справи. У квітні ц.р. в агенції заборонили провести прес-конференцію активістам руху «Чесно».

Нещодавно я як президент Полтавського обласного медіа-клубу та заступник голови Громадської ради при Полтавській ОДА звернулася до в.о. керівника КІА «Новини Полтавщини» з проханням про проведення двох прес-конференцій. Тема першої – «Про становище ромських громад на Полтавщині», другої – «Про стан свободи слова на Полтавщині». Мені було відмовлено, мовляв, тільки з письмового дозволу курируючого управління. Голова Громадської ради при Полтавській ОДА В.Голуб звернувся до начальника Головного управління інформаційної та внутрішньої політики ОДА Миколи Перепелиці з листом про надання такого дозволу.

Відповідь-відмова, яка надійшла від М.Перепелиці, гідна пера Ільфа і Петрова. Цитую: «…перш ніж виносити на широкий загал громадськості питання, пропонуємо надати ухвалені з цих питань рішення Громадської ради, а також внести пропозиції щодо конструктивного спільного з громадськістю розв’язання проблем, якщо такі мають місце… На сьогодні в управлінні відсутні звернення представників ЗМІ щодо порушення їхніхї професійних прав. Також відсутні звернення представників ромського етносу щодо порушення їхніх законних прав і свобод. Зважаючи на зазначене, відсутні предмети обговорення питань на прес-конференціях…»

Отак от, ні більше, ні менше!

І тут виникає як мінімум два запитання.

Перше: чому керівники органів влади роздають інтерв’ю ЗМІ наліво й направо, не маючи на кожне з них рішення колегії ОДА або сесії чи президії облради?! А як же тоді без рішень (о, Боже!) відбуваються сотні прес-конференцій в таких агенціях, як УНІАН, Укрінформ та  інших?

Друге: невже хлопці з облдержадміністрації не розуміють, що за наші з вами гроші вони запровадили ЦЕНЗУРУ, адже, як визначають енциклопедичні словники, «цензура – це контроль влади за змістом і розповсюдженням інформації, друкованої продукції, передач радіо й телебачення, веб-сайтів і порталів, з метою обмеження чи недопущення розповсюдження ідей і відомостей, які ця влада вважає шкідливими або небажаними».