Прокуратура доручила міліції поновити розгляд інциденту, що стався на відкритті газетного конгресу

Прокуратура міста Києва доручила Печерському райвідділу МВС України поновити розгляд інциденту, що стався у Києві 3 вересня під час відкриття 64-го Всесвітнього газетного конгресу та 19-го Всесвітнього форуму редакторів. Про це повідомив під час десятого засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів заступник генпрокурора Віталій Білоус, інформує прес-служба президента України.

 Попри відсутність офіційних заяв від учасників інциденту, зазначив Віталій Білоус, за дорученням прокурора Києва було організовано перевірку оприлюднених у ЗМІ повідомлень.

 «14 вересня Печерський райвідділ міліції відмовив у порушенні кримінальної справи. Але ми вважаємо, що слідчі перевірили не всі обставини інциденту. Тому за прокурорським втручанням сьогодні розгляд справи було поновлено. Результати додаткової перевірки МВС має оприлюднити до 28 вересня», – заявив заступник генпрокурора.

 Учасники засідання міжвідомчої робочої групи також розглянули відповідне журналістське звернення до глави держави. Йшлося про те, що МВС має встановити особу людини, яка під час виступу президента України Віктора Януковича на відкритті 64-го Всесвітнього газетного конгресу та 19-го Всесвітнього форуму редакторів перешкоджала акції учасників громадського руху «Стоп цензурі!».

 Нагадаємо, 3 вересня на відкритті конгресу під час мирної журналістської акції, охорона силою забрала плакат з написом про цензуру у головного редактора «Української правди» Олени Притули, який вона тримала під час виступу президента. А також грубо відштовхнула заступника головного редактора Kyiv Post Катерину Горчинську.

 Перед початком форуму охорона намагалася не пропустити журналістів через наявність у них плакатів, однак їм вдалося пройти. У кореспондента «Телекритики» охоронці забрали плакат з написом «Україна посідає 130 місце в рейтингу свободи преси», пояснюючи це тим, що там написана «нецензурщина».

«Телекритика»