Таємницю спасіння Землі відкрито

«Виховувати для збереження створіння, щоб вилікувати рани Землі», – саме під таким гаслом проходять цьогорічні святкування «Часу створіння» в Італії. З початком Нового церковного року, за григоріанським календарем (1-го вересня), Церква в Італії вже в сьоме святкувала День охорони створіння. У посланні італійських єпископів, відповідальних за сприяння соціальній пасторальній опіці та екуменізму, можна виокремити наступні три ключові пункти, а саме: прославлення і подяка, примирення і зцілення та виховання для охорони створіння у взаємозв’язку з першими двома.

Відзначати цю подію, означає, насамперед, – скласти подяку Творцеві, в Тройці Єдиному за те, що дарує своїм дітям, нам усім, чудову та родючу Землю. Відзначати це свято, означає також усвідомити всі ті рани і страждання, які ми завдаємо нашому спільному Дому – Землі. Ці рани можуть бути вилікувані лише тоді, коли наші сумління, будуть натхнені справедливістю та солідарними руками. Лікувати – це голос дієслова любити, і тому той, хто бажає вилікувати, повинен відчувати, що цей жест сам по собі має значення і бере свій початок з Божої Любові, витікає з серця самого Творця.

Цей жест допомагає знову побачити створіння у всій його красі, яке дане нам як дар, але водночас і як відповідальність. З створінням, як з безцінним дарунком самого Творця, необхідно примиритись, особливо тоді, коли помічаємо, що ми його зранили. Це примирення випливає з серця, яке визнає, перш за все, всі свої рани і бажає зцілити їх з допомогою Божої благодаті, перемінюючись в Таїнстві Примирення. Для того, щоб бути повним, це примирення повинне включати в себе також і примирення з створінням, оскільки світ, в якому живемо, позначений болісними знаками гріха та зла, дуже часто вчинених також і нашими власними руками.

На шляху виховання для збереження створіння, ефективним методом є проголошення Правди про людину та про все створіння. З цього, в свою чергу, обов’язково випливатимуть такі речі як виявлення всіх зловживань та насильств по відношенні до життя та дару землі. Ціллю такого виховання є спричинитись до вироблення нового стилю життя, позначеного солідарністю, співчуттям, необхідною інформацією, відчуттям прекрасного. Відчуття відповідальності за створений Богом світ – основна ознака нового стилю життя та запорука оновлення лиця Землі.

Благородні жести примирення з усім створінням завжди натхненні самим Творцем всесвіту, тому, з нашої сторони, потрібно лише відкритись на Божу ласку та бути готовими до вчинення добрих діл. «Земля не наша, але була довірена нам Богом, щоб ми передали її майбутнім поколінням разом з відчуттям глибокої відповідальності за неї», – підсумовують на завершення єпископи.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Довідка Бюро УГКЦ з питань екології:

Загально-християнський День охорони створіння був започаткований у 1989 р. Константинопольським Патріархом Димитрієм І як день молитви і відповідальності за створений Богом світ. Відтоді, в цей день, дедалі більше християн в усьому світі об’єднують свої зусилля на благо природи, дякують Богу за створений світ і моляться про збереження і спасіння всього створіння.

Відповідно до доручення Патріаршого Синоду Єпископів, Українська Греко-Католицька Церква відзначає в перший день Нового церковного року – День Бога Творця (1/14 вересня), звертаючи особливу увагу на питання відповідальності за Боже створіння – природу.

Враховуючи рекомендації Всесвітньої Ради Церков та Ради Єпископських Конференцій Європи чисельні Християнські Церкви присвячують особливу увагу питанню відповідальності за природу у «Часі створіння», який триває від 1/14 вересня – початку Нового церковного року до 4/17 жовтня (св. Франциска з Асизу, покровителя екологів і створіння), проводячи різні молитовні, наукові та освітньо-виховні заходи, а також практичні акції екологічного спрямування.