ЦВК постановила не давати відкріпні талони* абикому

ЦВК посилила вимоги для тимчасової зміни місця голосування виборця.

Відповідне рішення “Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси” прийнято в ході засідання ЦВК, повідомляє Інтерфакс-Україна..

Згідно з постановою, виборець має надати документ або належним чином завірену копію, що підтверджує необхідність зміни місця голосування. Це може бути довідка з медичної установи, з місця роботи, а також документ, що підтверджує місце проживання виборця.

За словами заступника голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної, постанова не передбачає скасування інституту зміни місця голосування.

“ЦВК лише встановлює більш жорсткі вимоги щодо мотивації та визнання обґрунтованими заяв виборців щодо зміни місця голосування”, – пояснила заступник глави ЦВК.

Прийняття документа пов´язано з тим, що “мають місце ознаки маніпуляції даними інститутом”.

“В межах Києва або інших територіальних виборчих одиниць без всякої на те потреби змінюється місце голосування виборця буквально з сусідніх вулиць – тільки з метою переміщення кількості виборців між виборчими округами”, – пояснила заступник глави ЦВК.

За словами Усенко-Чорної, подібні випадки і їх наростаюча кількість змушують ЦВК “вжити адекватні заходи з метою недопущення викривлення майбутніх результатів виборів”.

Як відомо, у виборчих округах Печерського, Солом’янського та Дарницького районів Києва, а також в Ірпені,зафіксована тенденція тимчасової зміни місця голосування виборців без зміни виборчої адреси. Зокрема, кандидат від Партії регіонів Петро Мельник змушує студентів свого вишу та їхніх родичів брати відкріпні талони і голосувати в його окрузі незалежно від місця проживання.

Об’єднана опозиція подала подання до Конституційного Суду з проханням визнати неконституційною можливість голосувати за кандидатів-мажоритарників в округах, на території яких вони не проживають.

УП

*Від “Майдан-Моніторингу”. Чинне законодавство взагалі не містить поняття “відкріпні талони”. Йдеться про посвідчення про тимчасову зміну місця голосування (п.3 п.7 Закону України “Про державний реєстр виборців”)