У Львові дискутуватимуть про Другу польсько-українську війну 1942–1947 років та минуле і сучасне польсько-українських стосунків

15 вересня, субота

12:00

Львівський національний університет імені Івана Франка,

Дзеркальна зала (Головний корпус, 2-й поверх), вул. Університетська, 1

 

Видавничий дім “Києво-Могилянська академія” та Центр досліджень визвольного руху організовують “Дискусію про війну і політику в минулому та про пам’ять і політику сьогодні” довкола книги Володимира В’ятровича «Друга польсько-українська війна. 1942–1947» (нове доповнене видання).

 Криваве доміно маловідомої війни між поляками і українцями у 1942—1947 роках, як переплелися війна і політика тоді, а також як сьогодні політика впливає на пам’ять і навпаки – відомі історики обговорюватимуть актуальне дослідження Володимира В’ятровича в контексті минулого і сучасного польсько-українських відносин.

Участь у дискусії візьмуть – автор, к.і.н. Володимир В’ятрович, в. о. директора Інституту українознавства імені І.Крип’якевича НАН України, професор Микола Литвин, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка Іван Патриляк, доктор історичних наук, директор Інституту європейської інтеграції Львівського національного університету імені Івана Франка Богдан Гудь, директор Національного музею-меморіалу “Тюрма на Лонцького” Руслан Забілий, науковий співробітник  Національного музею-меморіалу “Тюрма на Лонцького” Ігор Дерев’яний, аспірант Maria Curie-Skłodowska University, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Олеся Ісаюк, к.і.н., директор БФ “Літопис УПА” Микола Посівнич.

За рік, що минув після першого видання книги, вона викликала жваву наукову та публіцистичну дискусію. Діапазон оцінок монографії широкий: від дуже позитивних до дуже критичних. Замість того, аби готувати відгуки на всі зауваження, автор написав нове розширене видання книги. В ньому зокрема більше інформації про події 1942 року на Холмщині, що стали початком польсько-української війни, додаткові факти протистояння, які вилилося в селянську війну на Волині. Суттєво розширено останній розділ про роль ЗМІ у висвітленні цього конфлікту та “таблоїдизацію” історії.

Організатори: Видавничий дім “Києво-Могилянська академія”, Центр досліджень визвольного руху.

Також В. В’ятрович презентуватиме нову книгу “Історія з грифом “Секретно”. Нові сюжети”  http://www.facebook.com/events/176137305854901/ у п’ятницю 14 вересня о 15:00 в Національному музеї-меморіалі “Тюрма на Лонцького”.

Вечері у п’ятницю 14 вересня о 19:00 в колишній в’язниці НКВД і Гестапо – “Тюрмі на Лонцького”, яка є місцем, де розгортаються події роману Оксани Забужко “Музей покинутих секретів” та книг Володимира В’ятровича “Історія з грифом “Секретно”, відома письменниця та історик розмовлятимуть про таємниці минулого, творчості та архівів – “Музей відкритих секретів” http://www.facebook.com/events/283579041756088/

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху: