В Кам’янці-Подільському річка лишилась без води

Через роботу малої гідроелектростанції, в Кам’янці-Подільському зміліла річка Смотрич. Замість організувати оперативний порятунок річки, місцева влада пропонує побудувати в Кам’янці-Подільському ще одну ГЕС.


Мала ГЕС в Кам’янці-Подільському, знаходиться відразу під Турецьким мостом. Сама ж річка є невід’ємною частино історичної частини міста, який повністю огинається каньйоном Смотрича та приваблює чимало туристів. Також каньйон Смотрича є об’єктом природно-заповідного фонду – геологічною пам’яткою природи загальнодержавного значення. Електростанція повинна відбирати лише частину води з річки, але коли води стає надто мало майже вся вона забирається на роботу ГЕС. У посушливий 2012 рік річка Смотрич поступово залишається без води.

Разом з тим, в межах Кам’янця-Подільського (район с. Цибулівка) найближчим часом планується розпочати роботу ще однієї малої ГЕС.

– Особливо це стало помітно останнім часом, коли й дощів випадає не так багато. Річка помітно міліє, заростає рослинністю. На цій ділянці річки, зі слів місцевих рибалок, та результатами контрольних відловів, вже фактично зникла риба. – говорять працівники національного парку «Подільські Товтри».

– Саме в такі роки, коли по природних причинах води в річках меншає, ми бачимо на скільки негативно на них впливають малі ГЕС. – пояснює заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. – Коли води достатньо, лише деякі люди скаржаться на обміління через малу ГЕС. Проте коли води мало і русло річки лишається майже сухим, бо вся вода йде на ГЕС, люди усвідомлюють масштаби екологічного лиха.

Річка Смотрич нижче Кам’янця-Подільського і до гирла є водно-болотним угіддям міжнародного значення, що охороняється згідно з Рамсарською конвенцією, яка ратифікована в Україні. Робота як існуючої ГЕС є причиною порушення міжнародних зобов’язань України. Нова ГЕС погіршить ситуацію вдвічі. Екологічні організації звернулись до Міністерства екології України з проханням зупинити будівництво нової ГЕС на Смотричі та вжити оперативних заходів по порятунку річки.

Громадські організації з усієї України з березня 2012 року розпочали громадську кампанію проти будівництва нових малих ГЕС на природних територіях. До цього часу до кампанії приєднались сотні активних українців. В травні 2012 року на засіданні профільного комітету Верховної ради України доцільність будівництво малих ГЕС піддана жорсткій критиці. Малі ГЕС перекривають русло, відбираючи воду з русла та стають причиною вимирання риб, які населяють річку. Детальніше – на сайті кампанії www.pryroda.in.ua/miniges .