Запрошення на концерти Всесвітньовідомого хору імені Лисенка в Україні

Всесвітньовідомий хор імені Лисенка в Україні
Голландський хор ім. Лисенка разом з цимбалістом-віртуозом Михайлом Захарією гастролюватимуть містами України з 7 по 16 вересня 2012 року.
8 вересня колектив виступить у рідному місті Мирослава Антоновича Долині, 10.09 відвідає Вінницю, 11.09 – Черкаси, 13.09 – Кривий Ріг та 15.09 хор завершить своє турне у Донецьку.
Побувати на цих концертах можуть усі охочі, адже ці відомі люди виступатимуть абсолютно безкоштовно, виражаючи таким чином свою щиру любов до України й української пісні.
Голландський хоровий колектив, який відомий на весь світ своїми душевними співами, хор, який прославляє українську культуру, зовсім скоро приїде з концертною програмою до нашої країни. Це велика честь побувати на їхніх концертах, адже в їхньому репертуарі – пронизливі літургійні та народні твори, які залишають свій слід глибоко в серці кожного слухача.
Хор імені Лисенка був заснований 1996 року великим українцем, музикологом, композитором, оперним співаком, уродженцем міста Долини, що на Івано-Франківщині Мирославом Антоновичем. Хлопець ще з дитинства виражав велику любов до музики, саме тому вивчав музичні науки й спів у Львові та виступав у різних операх. Пан Антонович закінчив навчання в Утрехтському університеті та захистив дисертацію під керівництвом професора доктора А. Смейерса. З-під пера Антоновича вийшли роботи про східно- та західноєвропейську музику. У міжнародних музичних виданнях публікувались його статті. Він також читав лекції на конгресах музикознавців в Утрехті, Оксфорді, Зальцбурзі, Нью-Йорку. Ще з самого початку був диригентом хорів, у яких співав. Любов до України, її культури та милозвучних пісень переповнювала його. Саме тому, коли він вчився в Утрехтському університеті, коли в Голландії припинила свою діяльність Українська католицька духовна семінарія, доктор Мирослав Антонович вирішив створити хор, який складався б виключно з голландців – чоловіків, але співав би на Богослужіннях українською мовою у візантійському обряді. Звідси й назва «Візантійський Хор». Метою його створення було відкрити голландцям красу східного обряду та культуру українського народу. 28 лютого 1951 року відбулася перша репетиція, а вже через 2 місяці хор відспівав у каплиці шпиталю св. Антонія в Утрехті першу Службу Божу. Звістки про хор швидко поширилися в Голландії та за її межами. Він підкорював своїм співом публіку Західної Європи, США, Канади. Де б хор голландських козаків (так ще називають цей колектив) не виступав – його приймали з відкритим серцем та величністю за пропаганду української хорової культури. Під керівництвом Мирослава Антоновича, який був диригентом колективу понад 40 років, хор дав понад 3 000 концертів. А в 1990 році співаки вперше побували в Україні – Батьківщині засновника.
Через шість років паном Антоновичем було зібрано уже мішаний колектив співаків для того, щоб спільно з Візантійським Хором виконати один концерт на користь Міжнародного фонду сім’ї Лисенків у Києві. У травні 1997 року цей концерт пройшов з великим успіхом у церкві св. Якоба в Утрехті. Саме тому було ухвалено рішення перетворити цей тимчасовий співочий колектив на постійний хор і назвати його «Хор імені Лисенка» на честь видатного композитора. Вже через 9 місяців, 16 травня 1998 року, співаки дали перший концерт у церкві св. Яна в Утрехті. Програма концерту включала українські літургійні та світські співи, а також фрагменти українських опер.
Хор імені Лисенка налічує 40 співаків – чоловіків та жінок, – які разом підтримують та розповсюджують українську культуру. Не потрібно забувати, що всі вони корінні голландці. Пан др. Мирослав Антонович та пан Паул Гаккеннес протягом десяти років були художніми керівниками хору. За роки існування колектив відвідав багато країн світу та тричі виступав в Україні. Репертуар хору постійно оновлюється, а його концерти завжди збирають аншлаги. У 2006 р. пан Антонович відійшов у вічність. Паул Гаккеннес шукав альтернативи, як далі продовжувати діяльність хору. Через кілька місяців новим керівником стала пані Ірина Горванко, уродженка Івано-Франківська, – віддана українській музиці людина, яка у 1993 р. закінчила музичний факультет Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Після переїзду до Нідерландів вона закінчила Брабантську консерваторію в місті Тілсбург по спеціальності хоровий диригент. За її керівництва хор ім. Лисенка зробив помітні поступи, особливо в українській мові, та збагатився новими піснями. А ще у 2008 році, коли хор побував у рідному місті Мирослава Антоновича, Долині, виступивши разом з настоятелем Гошівського монастиря отцем Дам’яном та покійним отцем Тарасом у Гошеві, вони згодом спільно записали компакт-диск літургії св. Івана Златоустого. Годиться додати, що після візиту у м. Долина місцеву музичну школу перейменовано на школу ім. Мирослава Антоновича. Вихованці цього закладу завжди гідно виступають на концертах, конкурсах, належним чином, відстоюючи честь своєї школи. Серед учнів та випускників багато лауреатів і відомих виконавців. Хор у різний спосіб допомагає цій музичній школі, опікується нею та захоплюється її талановитими вихованцями. Крім того, у 2010 році у Долині створено «Фонд імені Мирослава Антоновича», метою якого є здійснення благодійної діяльності для сприяння духовному, моральному та культурному відродженню України, пропаганді та збереженню творчої спадщини почесного громадянина міста.
Минулого року у зв’язку з переїздом пані Горванко до США, новим диригентом співочого колективу з Голландії стала Анна Азернікова, народжена в Москві. Будучи студенткою, вона вчилася хорового диригування в Московській консерваторії. Анна живе в Нідерландах з 1998 року. У консерваторії Свелінка в Амстердамі вона вчилася співу, навчання закінчила в 2003 році. В якості соліста вона регулярно виступає як в Голландії, так і за кордоном. В даний час Анна, крім керівництва Голландським хором ім. Лисенка є постійним диригентом чоловічого хору Хасселту та Російського камерного хору.
Вже понад 30 років імпресаріо Візантійського хору, а тим самим і хору ім. Лисенка є Володимир Луців – видатний український концертний співак-тенор, бандурист, культурно-громадський діяч, виконавець дум та автор статей про бандуру. Він є уродженцем Надвірної, Івано-Франківської області, але нині пан Володимир – громадянин Великобританії. Під час відзначення 100-річчя з дня смерті Т. Шевченка (1961 р.), В. Луців у Голландії знайомиться з диригентом Візантійського хору Мирославом Антоновичем, який відіграв помітну роль у подальшій долі митця. З того часу Луців організовує численні гастролі цього голландського хору в країнах Європи і світу. Крім хору ім. Лисенка, він організовує і поїздки таких мистецьких колективів світу, як чоловічий хор «Прометей» з Філадельфії, хору «Думка» з Нью-Йорка, ансамблю танцю Степана Чупляка з Ноттінгема (Англія). Всі вони прославляють українську пісню і танець, цим самим роблячи посильний внесок у популяризації українського мистецтва. Така багатолітня невтомна мистецька й громадська діяльність В. Луціва на благо розвитку нашої культури викликає глибоку повагу й заслуговує на широке визнання.
Саме з ініціативи Володимира Луціва хор ім. Лисенка гастролюватиме Україною. Цього року голландський хор приїжджає в Україну не спроста. Крім ювілейної 15-річної діяльності, цей візит пов’язаний з 95-річницею від народження маестро Мирослава Антоновича. Хор, який від початку свого заснування співав українською та про українське, хоче віддати шану своєму Батьку, виступити з концертною програмою на його рідній Батьківщині та подякувати за плекання і поширення української музичної культури, популяризацію української пісні, українського мистецтва та українського народу, за ту славу, яку він приніс Україні. Саме тому їхнє турне буде проходити під назвою «З Україною в серці», щоб показати всім красу та мелодійність української музики і пісні. А ще хоровий колектив хоче здійснити давню мрію – побувати у Центральній та Східній Україні, представити на розсуд глядачів свою концертну програму та просто подарувати незабутню насолоду від українського.
Разом з голландським хором ім. Лисенка гастролюватиме Україною не менш відомий в Європі та нашій країні молодий цимбаліст Михайло Захарія, що завжди дивує всіх віртуозною грою на цимбалах. Хлопець перейняв цей дивовижний талант від батьків, що й проклали йому дорогу у світ музики. У віці 5 років Михайло здобуває першу премію на обласному конкурсі “Юні віртуози”, – звідси й розпочалася його творча кар’єра, коли все частіше він отримує нові перемоги, вагоміші за попередні. Зараз він – лауреат Міжнародного гуцульського фестивалю, стипендіат Всеукраїнського конкурсу «Нові імена України», лауреат першої премії Міжнародного конкурсу молодих виконавців в м. Кишинів (Молдова), багаторазовий лауреат Міжнародного конкурсу цимбалістів у Чехії, переможець міжнародних конкурсів в Будапешті (Угорщина), Тревізо (Італія) та інших конкурсах. Він дає сольні концерти в Україні, Європі та Азії, які завжди є успішними. Крім того, Михайло внесений до персональної енциклопедії «Хто є хто» Словацької республіки, в якій зібрані біографії особистостей в галузі економіки, політики, науки і мистецтва. Почесний громадянин Долини Михайло Захарія, починаючи з чотирьох років не розлучається зі сценою, він піднімається все вище і вище, здобуваючи всенародну славу.
Потрібно подякувати і людям, завдяки яким це гастрольне турне стало можливим. Великих зусиль доклали голова міста Долини Володимир Гаразд, голова Вінниці Володимир Гройсман, голова Черкас Сергій Одарич, міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул та художній керівник Донецького академічного державного театру опери та балету ім. А. Солов’яненка, народний артист України – Вадим Пісарєв. Транспортні витрати по Україні покриває Посольство Нідерландів за сприяння Посла Пітера Яна Волтерса. Хор висловлює щиру подяку цим людям, що допомогли в організації концертів.
За додатковою інформацією звертатись за тел 066 343 23 36 – працівник Донецької обласної філармонії Дмитро Карась