Чи встануть військові вчені на перешкоді доступності генпланів для громадян?

11 жовтня у Києві в Головному управлінні оперативного забезпечення Збройних Сил України була проведена нарада, на якій розглядалася можливість зняття грифів «Для службового користування» з великомасштабних карт та планів. Саме такі картографічні матеріали на топографічній підоснові використовуються для створення генпланів міст. Їх втаємничення грифом «Для службового використання» кількома міністерствами та державними комітетами є однією з основних перешкод, що позбавляє 31 мільйон громадян України можливості отримати повноцінну інформацію про власний населений пункт.

У нараді, окрім численних військових, взяли участь фахівці Мінрегіону України, СБУ, Державного земельного агентства, Державного космічного агенства, Міністерства інфраструктури, Міністерства екології та природних ресурсів, спеціалісти УкрНДІ проектування міст «Діпромісто», від громадськості – представники Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ) та Центру Громадянських Свобод.

 «Генплани, як не крути, є заручниками великомасштабних карт, адже створюються на їх основі. Тому потрібно, щоби Міноборони визначилося, яка саме інформація може бути доступна для широкого загалу», – вкотре озвучив проблему Ігор Соколов, директор Департаменту містобудування та планування територій Мінрегіону України. «Ніхто не посягає на таємниці військових. Просто дайте нам той шар інформації, який ми зможемо представити громадськості і, на основі якого створити доступний генплан», – зазначив високопосадовець.

У відповідь на цей запит Мінрегіону та громадськості військові запропонували провести наукові дослідження. Начальник відділу організації топогеодезичного виробництва Головного управління Збройних Сил України полковник Олександр Софієнко, наприклад, виступив із пропозицією створити спеціальну науково-дослідну групу, яка б вивчила питання можливості забезпечення доступу громадян до великомасштабних карт. На думку  військових, така  робота є копіткою, потребує фінансування, а тому займе не менше 6-8 місяців.

Погляд представників громадськості на запропонований варіант розвитку подій був досить критичним.  «В нашій країні є чинними ряд законів, що вимагають вже зараз  надати генплани у вільний доступ громадянами. Ці закони повинні  виконуватися. Те, що відбувається зараз є грубим порушенням законодавства. Така ситуація потребує швидких змін», – зазначила голова правління Центру Громадянських Свобод Олександра Матвійчук.

 «Ми розуміємо, що порушене питання потребує подальшого дослідження, проте українські військові, як частина державного апарату, мають швидко реагувати на виклики, що постають перед суспільством. Якщо проблема буде лише досліджуватись такими повільними темпами, то генплани побачать лише наші онуки. В цій ситуації нам не залишається нічого іншого, як звернутись до керівництва Міноборони з проханням надати військовим топографам належний імпульс в роботі», – підсумував результати наради голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

  З метою пошуку шляхів забезпечення доступності генеральних планів міст учасники наради  схвалили пропозиції проведення відповідних досліджень військовими вченими. Водночас, з представників громадськості та центральних органів виконавчої влади була створена робоча група, яка має сформувати технічне завдання для роботи військових вчених.

***

Нагадаємо, що з жовтня 2011 по липень 2012 років СЦГІ була проведена громадська експертиза діяльності Мінрегіону України  у сфері формування Переліку відомостей, що становлять службову інформацію щодо формування переліку відомостей, які становлять службову інформацію. За результатами цього дослідження перший віце-прем’єр Валерій Хорошковський доручив Мінрегіону провести консультації з громадськістю й розглянути можливості зробити генплани міст України доступними для громадян.

Контакти:

Володимир Щербаченко, Східноукраїнський центр громадських ініціатив

тел. 067 640 94 40,

e-mail: planmista@gmail.com;

www.totalaction.org.ua

www.cityplan.in.ua

***
Моніторинг проводиться у рамках проекту «Через доступ до Генпланів – до містобудування без корупції» фінансово підтриманого програмою «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження».