Mission Canada документує різноманітні відхилення та порушення під час передвиборчого періоду

Другий проміжний звіт представляє результати роботи спостерігачів в усіх областях України   

КИЇВ , 16  жовтня  2012 р.  – парламентським виборам в Україні, які   відбудуться  28 жовтня,    передує передвиборчий період,  характерними ознаками якого  стали масштабний підкуп голосів, використанням адміністративного ресурсу, процедурні порушення та  занепокоєність стосовно неналежного процесу розгляду  виборчих спорів, повідомлень про підкуп виборців  у багатьох регіонах  та використання дезінформації.

Це, наразі, становить основні  висновки  другого проміжного звіту, який сьогодні представляє  Mission Canada – Ukraine Election 2012,  міжнародна виборча спостережна місія.  Команда у складі    65  довгострокових спостерігачів  працює по всій території України,   20 жовтня до неї приєднаються  ще 365 короткострокових спостерігачів   Mission Canada представляє найбільшу в історії канадського уряду групу спостерігачів за виборами; її фінансує уряд Канади, а виконує неурядова організація CANADEM.

 

Новий Український парламент складатиметься  з   450 депутатів, які обираються на термін 5 років,   за змішаною  виборчою системою  (50% за пропорціональною системою  по партійним списками , 50%  за мажоритарними округами). Для голосування зареєструвалося  36 мільйонів  громадян .

 

“У Mission Canada  продовжують викликати занепокоєння недоліки у адмініструванні виборів, зокрема:   підкуп виборців,  неналежний доступ до збалансованої та достовірної інформації у ЗМІ,  неефективний  розгляд скарг  та відсутність поступу у притягненні до відповідальності за виборчі порушення”  –  сказала Ганна Шиптур, координатор довгострокових спостерігачів Mission Canada.

 

Упродовж останніх шести тижні спостерігачі  зауважили такі проблеми:

  • неналежний рівень прозорості, різноманітні відхилення, неузгодженості та порушення  в адмініструванні виборів  на окружних та на дільничних рівнях.
  • Зловживання адміністративним ресурсом  продовжує негативно впливати на справедливість  виборчого процесу і створює враження нерівних правил гри.
  • Повідомлення про підкуп виборців продовжують надходити з багатьох регіонів, це явище  відбувається у багатьох формах  –   зокрема, кандидати від різних партій  використовують благодійні фонди.
  • Розгляд органами адміністрування виборів та судовими органами  скарг та апеляцій пов’язаних з виборами  і надалі  не відповідає фундаментальним принципам  прозорості, належного відправлення правосуддя, верховенства права.
  • У парламентській виборчій кампанії 2012  доступ виборців  до достовірних та плюралістичних джерел інформації  надзвичайно обмежений, що згубно позначається на  можливості виборців зробити  поінформований вибір.

Скасування  Верховною Радою  законопроекту, який пропонував поновити кримінальну відповідальність за дифамацію  та наклеп  – вважається позитивним кроком. 25 вересня законопроект було відкликано його автором  а на початку жовтня  –  після масштабних протестів  журналістів, власників медіа та активістів захисту прав людини законопроект було скасовано.

Ще один позитивний крок –   органи  ведення Державного реєстру виборців  почали запроваджувати нові правила стосовно  тимчасової зміни  місця голосування, що ускладнює можливість доставки  виборців на інші дільниці. Крім того, органи адміністрування виборів  та інші державні органи доклали істотних зусиль для поширення попереджень проти  виборчих махінацій.

www.canademmissions.ca/ukraine/

Звіт тут Canadem_Interim Report 2 _(UKR)2