Створення ТСК щодо фальсифікацій на виборах-2012 розпочнеться ще в цьому парламенті – Арсеній Яценюк

Об’єднана опозиція не чекатиме присяги нових членів парламенту і ініціюватиме створення тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів фальсифікацій на виборах на останньому пленарному тижні Верховної Ради цього скликання. Про це заявив голова Ради Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк під час прес-конференції в штабі Об’єднаної опозиції на Софійській площі.

 «Ми розпочнемо цей пленарний тиждень з формування тимчасової слідчої комісії по відношенню до кожного голови облдержадміністрації, кожного судді, кожного прокурора і кожного члена комісії, який хоче вкрасти в українців голоси», – наголосив він.

 Арсеній Яценюк нагадав, що вчора він разом із Олегом Тягнибоком  побували на низці округів Києва, у яких перемагають кандидати від опозиції, де окружні комісії призупиняли підрахунок голосів. «Це дало свої результати. В ОВК розпочався процес підрахунку голосів», – наголосив він.

 Проте досі на багатьох округах, за його словами, «порушується закон, порушується Конституція і спотворюється волевиявлення українців».

 Арсеній Яценюк наголосив, що в 95 окрузі, де перемагає кандидат від Об’єднаної опозиції В’ячеслав Кутовий, кандидат від партії «Удар» Олександр Юраков подав 27 позовів щодо фальсифікацій. «Я звертаюсь до наших майбутніх партнерів по демократичній коаліції. Усвідомлюю, що скоріш за все це ініціатива персонально Юракова, але сподіваюсь на те, що «Удар» зробить все для того, щоб Юраков не підігравав Мельнику, тому що ми перемогли округ», – підкреслив Арсеній Яценюк.

 Кандидат від Об’єднаної опозиції перемагає і в 94 окрузі,наголосив він: «Тетяна Засуха подала 17 позовів по дільницях, де наш кандидат перемагає».

 Він наголосив, що в 93-му окрузі за відсутності кворуму комісія почала перерахунок голосів. «В середньому дописують 700-800 голосів для кандидата від Партії регіонів».

 Арсеній Яценюк також повідомив, що і в 90-му окрузі, де балотується кандидат від ВО «Свобода»  Олександр Марченко, дані, введені до ЦВК не відповідають даним протоколів із мокрими печатками.

 За його словами, катастрофічна ситуація склалася і в Миколаївській області в 132 окрузі. «За даними протоколів, які підписані і скріплені печатками, наш кандидат перемагає з відставанням регіонала в 1 647 голосів. Щойно на табло ЦВК з’явилась інформація, що наш кандидат уже програє регіоналу близько 200 голосів», – повідомив Арсеній Яценюк.

 «Аналогічна ситуація відбувається по 130 округу. За нашою інформацією, голова Миколаївської  облдержадміністрації сьогодні в обід мав нараду з головою суду, прокурором і начальником служби безпеки. Предмет наради був наступний: за будь-яку ціну скасувати результати по 130 і 132 округах», – наголосив Арсеній Яценюк.

 «Ми вкотре звертаємо увагу президента, прем’єра й генерального прокурора на те, що безпосередньо за їх участю продовжується процес фальшування підрахунку голосів», – наголосив Арсеній Яценюк.

 Він підкреслив, що Об’єднана опозиція вимагає завершити підрахунок голосів. «Партія регіонів програла округи. Треба відверто це визнати, підписати протоколи і дати можливість завершити виборчий процес. Партія регіонів вщент програла столицю. І зараз вони борються хоча б за 1-2 округи для того, щоб показати, що у них є підтримка. Через фальшування виборів підтримку не заробиш», – наголосив Арсеній Яценюк.