Вадим Скуратівський: після виборів ми опинилися в країні слабкого, але авторитаризму

Доктор мистецтвознавства, публіцист, учасник ініціативної групи «Першого грудня» Вадим Скуратівський вважає, що Україна йде по шляху Росії та Білорусі.

В інтерв’ю для «Главком» Вадим Скуратівський проаналізував наслідки парламентських виборів.

Відомий суспільний діяч відзначив, що після виборів Україна опинилася в країні слабкого, але авторитаризму: «Статистично демократія ці вибори могла й виграти, але ми наштовхнемося на якусь неймовірну агресію та інтриганський сюжет нинішньої влади. Окремі сюжети цієї виборчої кампанії менш важливі, але загальне наслідок — ми опинилися в країні слабкого, але авторитаризму», — підкреслив він.

«Радянський Союз розпався на систему молододержавних народів. Всі вони клялися в демократії, а за тим стали авторитарними. Тоді мені дуже хотілося б, щоб ми стали винятком. Але ці вибори показали, що винятком ми не стали й пішли тим же шляхом авторитаризму», — аналізує учасник ініціативної групи «Першого грудня».

«Зараз ми разом з Білоруссю та Росією на цьому шляху. Наш авторитаризм ще слабкий, іноді смішний та дурнуватий. Але при такій системі ніякого розвитку й еволюції бути не може. Авторитаризм завжди породжує низку криз, а закінчує гігантською кризою та економічною катастрофою. Ось так я бачу Україну після цих виборів й цієї кампанії», — підсумував Вадим Скуратівський.

Ініціативна група «Першого грудня» створена в 20-у річницю референдуму. До складу групи входять чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Ініціативна група «Першого грудня» вбачає своєю місією встановлення в країні правил гри, які базуватимуться на загальнолюдських цінностях, і які сьогодні є затребуваними українським суспільством.

Контакти:
contact@1-12.org.ua
тел.: +380 63 628-68-69