Християнські Церкви закликають Президента ветувати зміни до Закону про свободу совісті

КИЇВ – Від імені наших Церков, що об’єднують десятки мільйонів віруючих громадян України, рішуче закликаємо Президента України як гаранта конституційних прав і свобод громадян застосувати право вето до проекту Закону № 10221, прийнятого парламентом 16 жовтня 2012 року, в частині недопущення внесення жодних змін до чинного Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Про це йдеться у зверненні Наради представників християнських Церков України до Глави держави, підписаного 26 жовтня Головуючим у Нараді, старшим єпископом Церкви християн віри євангельської України Михайлом Паночком, повідомляє Інститут релігійної свободи.

У зверненні зазначено, що після зустрічі Віктора Януковича з главами церков і релігійних організацій 17 жовтня 2012 року стало відомо, що окремі міністерства та відомства намагаються запропонувати Адміністрації Президента альтернативний шлях вирішення даного питання, який полягає у опрацюванні та внесенні змін до згаданого Закону вже після його підписання та набуття чинності.

“Звертаємо Вашу увагу, що варіант зміни закону після набуття ним чинності є неприйнятним за будь-яких умов! Оскільки це призведе до значного погіршення законодавства у сфері реєстрації релігійних організацій та практики його застосування, а найголовніше – до збурення релігійного середовища у зв’язку з зловживанням довірою Церков, які сподівались на дотримання наших домовленостей, Ваших обіцянок, а також обіцянок усіх дотичних різнорівневих  посадових осіб про недопущення внесення жодних змін до законодавства про свободу совісті за відсутності їх консенсусної підтримки з боку конфесій”, – наголошується у зверненні.

На думку глав Церков, тим більше нерозуміння та обурення викликає той факт, що окремі міністерства та відомства намагаються “протягнути” без жодного обговорення у парламенті та в умовах одностайного заперечення з боку релігійної спільноти такі суттєві зміни, що стосуються порядку реєстрації релігійних організацій, контролю за їх діяльністю та конституційного права на мирні зібрання.

“Ветування законопроекту № 10221 є єдиним можливим рішенням, здатним не допустити загострення міжцерковних конфліктів та збурення релігійної спільноти, зберегти в Україні міжконфесійний мир та високий рівень свободи віросповідання”, – підсумовується у зверненні Наради Церков.

Звернення підтримали глави та уповноважені представники таких церков:

  • Українська Православна Церква – Київський Патріархат;
  • Українська Православна Церква (в єдності з Московським патріархатом);
  • Українська Греко-Католицька Церква;
  • Церква християн віри євангельської України;
  • Всеукраїнський Союз об’єднань євангельських християн-баптистів;
  • Братство незалежних церков та місій євангельських християн-баптистів України;
  • Римо-Католицька Церква в Україні;
  • Українська Християнська Євангельська Церква;
  • Українська Лютеранська Церква.

Нагадаємо, що під час зустрічі з Президентом В.Януковичем члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій наголосили на необхідності ветувати зміни до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації», що були прийняті парламентом 16 жовтня без обговорення та з порушенням раніше досягнутих домовленостей.

Джерело: www.irs.in.ua