Відкриття виставки “Сила волі. Провідники визвольного руху”

До 70-ліття Української повстанської армії у Києві відкриють виставку про Бандеру, Шухевича, Коновальця та Кука «Сила волі. Провідники визвольного руху». На відкритті, зокрема, будуть присутні ветерани УПА Орест Васкул та Степан Семенюк, а також син останнього Головного командира УПА Юрій Кук.

Захід відбудеться у вівторок, 16 жовтня, о 12.00 в Національному музеї Тараса Шевченка (бул. Тараса Шевченка, 12).

Документальна виставка розповість про чотирьох людей, які стали символи руху українців за свободу. П
ро минуле боротьби та особистого життя командирів УПА Романа Шухевича і Василя Кука, засновника ОУН Євгена Коновальця та лідера визвольного руху Степана Бандери покажуть у фотографіях, архівних документах та спогадах їхніх сучасників. Чимало світлин та документів буде представлено уперше.

Авторами експозиції є історики Центру досліджень визвольного руху та Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Володимир В’ятрович, Руслан Забілий, Ігор Дерев’яний та Андрій Шевців, дизайн виконала Ольга Сало.

«Перед глядачем постає шлях кожного з чотирьох провідників: Євгена Коновальця, Степана Бандери, Романа Шухевича та Василя Кука. Від народження до загибелі. Про вибір і жертву кожного. Про час, у який вони жили. Про дилеми, які вони вирішували. Про бої і протистояння, в яких вони перемогли. Чи програли. Втім їхній фізичний програш обернувся перемогою духу. Яким чином — про це теж у виставці», — каже історик, голова вченої ради ЦДВР Володимир В’ятрович.

У відкритті візьмуть участь історики Володимир В’ятрович та Іван Патриляк; син останнього головного командира УПА Юрій Кук; ветеран УПА, один із керівників Норильського повстання, яке стало поштовхом до краху ГУЛАГу Степан Семенюк; заступник голови братства ОУН-УПА Орест Васкул та генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус.

Виставку можна буде оглянути до 4 листопада (щодня з 10:00 до 19:00 крім понеділків) у Національному музеї Тараса Шевченка.

Подія у Фейсбуці – тут