Виборів ще не було, а ПАРЄ вже стурбована

Президент ПАРЄ Жан-Клод Міньйон висловив занепокоєння у зв’язку з майбутніми парламентськими виборами в Україні.

Про це він сказав в понеділок у Страсбурзі на прес-конференції напередодні пленарного засідання ПАРЄ, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Міньйон повідомив, що майбутні парламентські вибори в Україні коротко обговорювалися на минулому засіданні бюро.

“Андреас Гросс (глава наглядової місії від ПАРЄ на виборах в Україні) виступив з коротким коментарем. І ми досить стурбовані щодо того, як ці вибори можуть пройти. Ми, без будь-яких сумнівів, засудимо те, що заслуговує бути засудженим, у випадку, якщо щось не буде йти не так гладко, як ми сподіваємося”, – сказав президент ПАРЄ.

Він нагадав, що за результатами передвиборчої місії в Україну, яку також очолював Гросс, він виступив із заявою, з якої “вже видно, що ці вибори можуть пройти не так гладко, як ми сподіваємося”.

“Ми будемо спостерігати за виборами дуже пильно”, – запевнив він.

Нагадавши, що не так давно Україна головувала в комітеті міністрів Ради Європи, Міньйон зазначив, що вже “в той час у нас були деякі побоювання”.

“Ми б хотіли, щоб країна, яка головує, показала б приклад, коли йдеться про права людини. Ніколи не пізно так робити”, – вважає президент ПАРЄ.

Він знову висловив жаль у зв’язку з тим, що “низка ув’язнених не були звільнені”.
“Я не назву їх політичними в’язнями, тому що на цьому тижні ми будемо давати визначення, що ми розуміємо під політичними в’язнями. Тим не менш, виглядає так, що сьогодні в країні низка особистостей знаходяться у в’язниці, і у нас є побоювання у зв’язку з цим”, – зазначив він.

“Вам відома моя позиція щодо Юлії Тимошенко. І я можу тільки підтвердити, що я вже говорив про ситуацію. Я здивований, що ситуація не розвивається, навпаки, виглядає так, що в деяких питаннях є тенденції погіршення “, – додав президент ПАРЄ .

Як відомо, раніше Ґросс заявив, що в Україні відбувається регрес демократії, а підготовка до виборів викликає занепокоєння.

Крім того, на його думку, ситуація в Україні за президента Віктора Януковича значно гірша за ситуацію в Росії за президента Володимира Путіна.

УП