Заява НМПУ щодо так званої заборони “пропаганди гомосексуалізму”

Київ, 15 жовтня 2012 р. Незалежна медіа-профспілка України вбачає загрозу свободі слова у проекті Закону №8711 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)”.

Насправді текст законопроекту не відповідає його назві. Головною метою документу є запровадження відповідальності за так звану “пропаганду гомосексуалізму”. Але проект Закону не містить чіткого визначення такого поняття як “пропаганда гомосексуалізму”. Це дає підстави для довільного тлумачення такого поняття і,таким чином, довільного покарання. Це може стати інструментом боротьби влади з незгодними, в тому числі і журналістами.

Практичне застосування цього законопроекту призведе до звуження прав громадян на свободу думки й слова та поширення самоцензури у суспільстві. НМПУ поділяє позицію Омбудсмена Валерії Лутківської, яка каже, що документ “створить широке поле для зловживань” (http://www.yurpractika.com/news.php?id=0033426). Законопроект фактично створює механізм запровадження цензури у медійному просторі, що суперечить Конституції.

Права дітей на безпечний інформаційний простір медіа захищають без допомоги депутатів. Незалежна асоціація мовників (НАМ) вже запровадила європейський досвід саморегуляції. Телепрограми містять позначки про небажаний контент, а вже батьки самі визначають чи варто дітям переглядати подібну телепродукцію.

Медіа-профспілка закликає депутатів Верховної Ради зняти законопроект з розгляду.
**
Додатково: експертиза законопроекту від Юридичного бюро НМПУ
http://nmpu.org.ua/2012/10/yurbyuro-media-profspilky-maje-zauvazhennya-do-zakonoproektu-8711-pro-zahyst-prav-ditej-na-bezpechnyj-infoprostir/

Прес-служба Медіа-профспілки
profpres@ukr.net
http://www.nmpu.org.ua
38-050-310-44-41

1 Comment

Comments are closed.