ЄС непокоїть, що ЦВК ще не оголосила остаточні підсумки виборів

Глава дипломатії Євросоюзу Кетрін Ештон і єврокомісар з розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле висловили в суботу стурбованість тим, що через п’ять днів після проведення парламентських виборів на Україні їх остаточні результати, як і раніше не оголошені. У цьому зв’язку вони закликали українську владу і всі зацікавлені сторони вжити необхідних заходів для якнайшвидшого оприлюднення підсумків голосування. Про це йдеться в Ештон і Фюле, повідомляє РІА Новини.

“Скарги повинні бути розглянуті швидко і в повній відповідності з правилами та встановленими процедурами”, – йдеться в заяві.

Парламентські вибори на Україні 28 жовтня пройшли за змішаною системою: половина депутатського корпусу (225 осіб) обиралася за партійними списками, друга половина – в мажоритарних округах. Вперше на цих виборах використовувалася система відеоспостереження на дільницях – за ходом голосування можна було спостерігати на веб-порталі.

Спостерігачі ОБСЄ визнали вибори недостатньо прозорими і відзначили використання в ході виборчої кампанії адміністративного ресурсу та незбалансоване висвітлення кампанії в ЗМІ.

У ЦВК очікували, що попередні результати по електронній системі вже стануть відомі в середині тижня, проте досі  залишаються до кінця не обробленими протоколи як за партійними списками, так і по мажоритарних (одномандатних) округах. В основному це відбувається через розгляди на місцях. Серед мажоритарних крім київського 223 округу до кінця не підрахованими залишаються округ у Вінницькій області, два округи в Київській області, а також один у Черкаській.

Джерело:  УНН