НДІ закликає українців вдатися до кроків, які зміцнять довіру та удосконалять виборчу систему

КИЇВ – Національний Демократичний Інститут (НДІ) закликає уряд України, законодавців, політичні партії, виборчі органи, ЗМІ та громадянське суспільство вдатися до переконливих кроків, аби зміцнити суспільну довіру та удосконалити виборчу систему країни.

У звіті за результатами парламентських виборів 28 жовтня 2012р. Інститут надає рекомендації у відповідь на слабкі сторони виборчого процесу, що були окреслені передвиборчою делегацією НДІ, яка здійснювала оцінку у вересні, співробітниками НДІ та командою аналітиків, які аналізували виборчий процес до 30 листопада включно. Також аналітики НДІ спиралися на висновки інших надійних джерел, таких як українська громадська моніторингова організація ОПОРА та міжнародна місія спостереження “Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами” (ENEMO).

“Уряд України не зміг досягти високих орієнтирів, які визначив для себе сам, втративши вирішальну можливість відновити суспільну довіру до політичних інститутів в Україні” – зазначається у звіті. “Ці вибори, ймовірно, ще більше похитнули і так доволі низький рівень довіри громадян.”

Перед виборами НДІ відмітив нерівність умов передвиборчого середовища для партій та кандидатів, що були викликані непропорційним представництвом деяких партій у складі виборчих комісій, а саме: широко поширене явище зловживання адміністративним ресурсом; обмежену різноманітність думок і недостатньо збалансоване висвітлення в засобах масової інформації.

В день виборів спостерігачі, які були у всіх регіонах країни, оцінили процес, в основному, як мирний та прозорий, але відзначили суттєві порушення та зниження рівня прозорості під час підбиття підсутків на багатьох округах. На п’яти округах Центральна виборча комісія не змогла встановити точний результат виборів.

«Несприятливе передвиборче середовище та післявиборчі проблеми зі встановлення результатів спотворили вибори та викликають стурбованість тим, що офіційні результати виборів не повністю відображають волю виборців» – зазначив НДІ.

У своєму звіті Інститут окреслив практичні рекомендації, які допоможуть відновити довіру та покращити конкретні сфери виборчого процесу, в саме: законодавчу базу,
формування та навчання виборчих комісій, медійне середовище, використання адміністративного ресурсу, участь жінок та фінансування кампаній. Серед конкретних рекомендацій:

. започаткування повноцінного консультативного процесу внесення змін до законодавства про вибори та щодо інших демократичних принципів;

. створення нових правил формування виборчих комісій всіх рівнів;

. перегляд виборчого законодавства для створення чіткішої правової бази у випадку необхідності перерахунку голосів та переголосування;

. внесення до законодавства про засоби масової інформації обов’язкових до виконання принципів забезпечення багатоманітності медіа-середовища;

. швидкий розгляд усіх існуючих заяв про випадки порушень виборчого процесу та покарання відповідальних осіб у повній відповідності до закону;

. створення «незалежної експертної комісії» чи спеціальної робочої групи високого рівня для вивчення питання зміцнення політичної участі жінок в Україні.

Звіт повністю NDI Ukraine post-election report – Ukr

НДІ й надалі надаватиме допомогу в розвитку та зміцненні демократичних практик, інституцій і цінностей та визнає, що зрештою саме народ України буде визначати значення виборів для майбутнього країни, – зазначається у звіті.

З 10 по 17 вересня 2012р. НДІ організував роботу міжнародної передвиборчої делегації. Підкреслюючи тривожно низький рівень суспільної довіри до політичних інститутів України, делегація закликала вжити негайних заходів для вирішення проблем, які в сукупності загрожували порушити цілісність процесу парламентських виборів 28 жовтня. 11 жовтня НДІ опублікував звіт щодо впровадження рекомендацій визначених у звіті делегації.

НДІ – це неприбуткова, позапартійна організація, що підтримує та зміцнює демократичні інститути в усьому світі шляхом посилення громадської участі, збільшення рівня відкритості та відповідальності уряду. Більше інформації можна знайти тут www.ndi.org.

1 Comment

  1. Підтримую практичні рекомендації НДІ. Крім “Майдану” і “Фейсбуку” НДІ та іншим демократичним інститутам на різного роду форумах із залученням патріотичних Народних депутатів України (українофілів)розпочати цю роботу негайно. Організувати цикли лекцій (всеобуч) громадян, залучаючи діючі інститути громадянського суспільства. Громадських організацій, створених при всіх інститутах (органах) держави не допускати на ракетний вистріл. Майбутній Верховній Раді України прийняти суворий закон про ліквідацію таких громадських рад і їм подібних. До речі такі ради фінансуються з державного бюджету, тобто утримуються за рахунок платників податків. Це підказка депутатам де взяти гроші для зростання прожиткового мінімуму. Відомо, що ці так звані “демократичні інститути” будуть робити все, щоб забезпечити ефективний вплив адміністративного ресурсу. Цими так званими “демократичними інститутами” державні інститути влади (колишні і теперішні) прикриваються як фіговим листком. Думаю, що український осередок цього НДІ зможе розпочати творення громадянського суспільства. До цієї справи приєднаються “Спільна справа”. “Громадянська позиція” та їм подібні.

Comments are closed.