Перевибори по 5 “проблемних” округах будуть не раніше березня – Магера

Заступник голови ЦВК Андрій Магера вважає, що повторні вибори на 5 проблемних округах можуть відбутися не раніше березня.

Таку думку він висловив в коментарі журналістам у середу.

“Верховна Рада сьомого скликання ще повинна обрати керівництво, сформувати комітети, і тільки тоді перейти до законотворчості. Тому дострокові вибори можуть бути не раніше березня”, – заявив він.

Магера також не бачить сенсу звертатися ще раз до чинної Верховної Ради щодо змін до законодавства.

За його словами, ЦВК ухвалить підсумковий протокол по багатомандатному округу і більшості одномандатних.

“Але протоколи по 5 округах навряд чи хтось з членів ЦВК підпише. Можливо, я помиляюся, але мені здається, всі члени ЦВК розуміють недостовірність цифр по цих округах”, – сказав Магера.

Він також послався на 99 статтю закону про вибори народних депутатів, яка дозволяє членам ЦВК не підписувати протоколи по одномандатних округах.

Коментуючи заяву Віталія Кличка про необхідність перевиборів по всій Україні, Магера висловив переконання, що для цього немає підстав.

“По абсолютній більшості мажоритарних округів немає підстав проводити повторне переголосування. На мою думку, перелік проблемних округів – 5, і треба працювати над тим, як гарантувати виборчі права цим громадянам”, – заявив Магера.

Він також зауважив, що 5 округами список проблемних округів не вичерпується.

“Для того, щоб там детальніше розібратися з ситуацією, ми вивчатимемо протоколи, акти, скарги, заяви, щоб ЦВК могла виявити реальне волевиявлення”, – додав він.

Магера також вказав, що Верховна Рада зможе працювати і без цих 5 депутатів, бо для її легітимності достатньо 300 депутатів.

Напередодні лідер партії “УДАР” Віталій Кличко заявив, що перевибори треба провести по всій Україні, а не лише в 5 “проблемних” округах.

Верховна Рада поки рекомендувала Центрвиборчкому призначити повторні вибори в 5 округах, в яких ЦВК визнала неможливим встановити достовірний результат виборів.

Українська правда