Ромні визнав поразку на виборах і привітав Обаму з перемогою

УНН. Кандидат у президенти США Мітт Ромні привітав чинного президента США Барака Обаму з перемогою на виборах, визнавши свою поразку. Про це повідомляють іноезмні ЗМІ.

“Я тільки що подзвонив Бараку Обамі, щоб привітати його з перемогою на виборах”, – сказав Ромні під час виступу у своєму виборчому штабі в Бостоні.

Раніше ЗМІ, що беруть участь у підрахунку голосів, назвали Обаму переможцем виборів і повідомили, що він набрав необхідну для переобрання на другий термін кількість голосів вибірників. На президентських виборах у США перемагає кандидат, який набирає не менше 270 голосів вибірників (з 538).

Ромні подякував радників, напарника по виборах – кандидата у віце-президенти Пола Раяна, а також свою сім’ю і дружину Енн, які витратили багато сил, щоб підтримати його в цій гонці. “Спасибі всім вам. Дякую за час, за увагу, за дзвінки, за написані промови і за підтримку”, – сказав екс-кандидат.

Він побажав удачі Обамі на посту президента. “Я молюся за те, щоб президент успішно керував нашою країною і нацією”, – уклав Ромні.

Вибори в США проводяться за системою “переможець забирає все”, коли кандидат, що набрав просту більшість голосів виборців в штаті, забирає всі голоси вибірників від цього штату. При цьому кожен штат має у своєму розпорядженні певну кількістю голосів вибірників, що дорівнює кількості представників в конгресі (два сенатори від кожного штату і кілька конгресменів, в залежності від кількості округів).

Офіційні остаточні дані публікуються виборчими комісіями штатів після завершення обробки всіх бюлетенів і після того, як ці дані завіряються держсекретарем уряду штату – зазвичай через кілька днів, а іноді і тижнів після виборів.

Після цього виборщики в кожному штаті проведуть 17 грудня своє голосування, в ході якого офіційно оберуть президента, віддавши голоси “своїм” кандидатам. Результати цього голосування вибірників будуть 26 грудня передані конгресу США і оприлюднені на спеціальній спільній сесії обох палат 6 січня 2013 у Вашингтоні.