У Кременчуці чиновники вирішили закрити школу

Батьки учнів з рішенням мерії не погоджуються й готові пікетувати міську раду наступного вівторка, 27 листопада.

 

Загальноосвітню школу №14, що в самому центрі Кременчука на вул. Гагаріна, буде закрито.

Це станеться одразу по завершенні нинішнього навчального року. У звільненому триповерховому приміщенні міська влада відкриє центр муніципальних послуг. Для проектування останнього міськвиконком виділяє 200 тисяч гривень.
Відповідне рішення з цього приводу – про виділення коштів для проектування – прийнято на минулотижневому засіданні міського виконавчого комітету одноголосно.

А на сесію міської ради 27 листопада виносять проект рішення про те, аби рада дозволила реконструкцію будівлі, де нині розташована школа. Це при тому, що доля самої школи ні з громадою, ні з депутатами не визначалася.

Віктор Бугайчук, депутат міської ради від фракції ВО “Свобода” учора на засіданні профільної комісії з питань освіти заявив: чиновники мерії перевищили свої повноваження. Адже вирішувати долю школи – закривати її чи не закривати – має право лише сесія міської ради, а ніяк не виконком. Це виключні повноваження міської ради.

В коментарях після засідання комісії поведінку чиновників мерії він назвав грою наперсточників. Справа в тому, що раніше чиновники підготували рішення про створення центру адмінпослуг, не вказуючи місця його розташування. А нині почали запевняти депутатів, що дозвіл на реконструкцію приміщення на вулиці Гагаріна –  проста формальність. Це при тому, що в цьому приміщенні навчаються 230 дітей.

Цього тижня матері учнів прийшли на засідання земельної комісії міської ради, аби просити депутатів, щоб ті залишили дітей та школу у спокої. Натомість шукали для центру адміністративних послуг інше приміщення.

Пояснення жінок – у цій школі, яку прагнуть з наступного навчального року закрити, – дітям затишно і комфортно.
Тут їм приділяють максимум уваги.

«Куди ви втискуєте дітей в сусідню школу? Для чого – аби там організувати заняття в другу зміну. А учнів де навчатимете – на даху цієї школи?» – таке запитання нашим депутатам від матерів учнів.
Пояснення з цього приводу від першого заступника мера Андрія Погрібного – рішення про закриття ЗОШ №14 усе-таки приймуть, але вже після Нового року. Поки що мова про проект реконструкції будівлі школи під центр адміністративних послуг. Причин закриття дві. По-перше, на утримання цього навчального закладу витрачається надто багато коштів. На одну дитину у цій школі витрачають уп’ятеро більше грошей, ніж, наприклад, на учня в ЗОШ №30. А гроші, як відомо потрібно економити.

Інша причина – владі потрібно будь-що відкрити до 1 січня 2014 року міський центр адміністративних послуг. Приміщення навчального закладу підходить для цього якнайкраще. По-перше, воно велике. По-друге, в цьому районі найкраща транспортна розв’язка, тобто до майбутнього центру буде зручно діставатися відвідувачам.
Наскільки такі аргументи переконливі?

«Ми кажемо, але нас депутати міської ради не чують», – такий висновок пересічних кременчужанок, які вперше у своєму житті поспілкувалися з депутатами міської ради і то безрезультатно.

27 листопада о 9.30 батьківський комітет школи №14 закликає усіх небайдужих до долі найстарішої школи Кременчука приєднатися до пікетування міської ради. На загальношкільній батьківській конференції, що відбулася днями, одноголосно вирішили: вихід один – якомога ширший громадський розголос та протести. Тільки так можна чиновників примусити рахуватися з громадською думкою. Тим більше, що за існуючим нині законодавством школа може бути закрита в місті, якщо в ній вчиться менше ста учнів. Але у ЗОШ №14 навчаються 232 дитини.

 

Юлія Билина, Олександр Курилов,

Медіа-центр “Репортер”

 

P.S. До уваги колег-журналістів всеукраїнських видань та телеканалів: за більш детальною інформацією звертайтесь: (094)9643879