В Києві на Десятинному провулку розпочались бойові дії проти забудови

Прямо зараз починаючи з 10.00 відбувається блокування місцевими мешканцями та активістами-захисниками старого міста Десятинного провулку (3-5), де встановили будівельний паркан та зруйнували кілька будинків з наміром побудувати новий висотний житловий дім. Розлючені місцеві мешканці завадили вчора діям невідомих забудовників. Ім пообіцяли, що о 10.00 сьогодні з ними зустрінуться представники забудовника “від Філарета”.

О 10.00 ворота будівельного майданчику блокували мешканці та активісти. На майданчику знаходилась охорона та молоді чоловіки, відмовились представитись, лише один з них представився “Міша, яка вам різниця, хто я”. Хлопці показали “дозвіл на проведення будівельних робіт”, проте відмовились надати інші необхідні дозвільні документи. Обидві сторони конфлікту викликали на місце міліцію. На місці перебували інспектори заповідника “Стародавній київ”. Також, активісти викликали інспекторів з управління КМДА з питань охорони культурної спадщини, які склали протоколи.

Із документів, які надали невідомі, дійсно видно, що до будівництва проекту житлового висотного будинку (є декілька проектів у відкритому доступі) причетний Філарет (Патріарх Київський). Нагадаємо, що в декількох метрах представники Московського Патріархату також планують звести будівлю на залишках Десятинної церкви. Скандали навколо Пейзажної алеї не вщухають.

Активісти намагаються не дати закрити ворота, оскільки тоді вхід буде заблоковано та вже вночі може бути вирито котлован. Всі учасники подій просять про допомогу у блокуванні та висвітленні подій.

Також нагадаємо: нещодавно на Десятинному провулку було зруйновано декілька будинків. Земля, на якій знаходяться будинки, належить до особливо цінних, і рішення щодо неї має приймати лише Верховна Рада України. Також, територія входить до декількох заповідників, охороняється законом. Про дозволи збоку археологів невідомо, також немає дозволу департаменту культурної спадщини міністерства культури.

контакти:
050 446 46 10 (Юлія)
067 825 16 86 (Марія)
093 753 30 78 (Діна, місцева мешканка)