Заява заступника голови партії «Батьківщина» Григорія Немирі

Твердженням про незмінність курсу євроінтеграції, які лунають з боку представників української влади, зокрема, Секретаря Ради національної безпеки і оборони Андрія Клюєва, вже ніхто не вірить: ані європейці, ані громадяни України. Час порожніх заяв минув.

Чергові мантри високопосадовців про євроінтеграцію ще більше віддаляють Україну від ЄС, враховуючи дії з їхнього боку, які суперечать європейським цінностям. Яскравим прикладом цього стали парламентські вибори 28 жовтня, які не були чесними та не відповідали стандартам ОБСЄ.

 Потрібна не «європейська» риторика, а європейські дії, що сприятимуть наближенню нашої країни до ЄС, а саме:

 – негайне звільнення лідерів опозиції України Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших політв‘язнів;

 – забезпечення реального встановлення результатів виборів 28 жовтня, які б відбивали волевиявлення українських громадян, а не маніпуляції можновладців;

 – дотримання демократичних принципів та європейських цінностей в Україні, зокрема, прав людини, принципу верховенства права та права на справедливий суд.

 Без виконання цих базових вимог не може йти жодної мови про наближення України до ЄС. Лише конкретні дії з боку влади можуть сприяти відкриттю простору для структурованого політичного діалогу між владою та опозицією, який включатиме провідних представників громадянського суспільства та, при потребі, поважних європейських посередників.