Антикорупційна держпрограма не передбачає боротьби з хабарництвом

Державна програма щодо запобігання та протидії корупції на 2011-2015 роки не передбачає коштів на боротьбу з хабарництвом і корупцією. Про це 10 грудня в Києві заявили учасники прес-конференції “Справа на мільярд: результати моніторингу антикорупційної держпрограми”. Громадський моніторинг виконання Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки здійснює “Transparency International Україна” (Творче об’єднання “ТОРО”) спільно з Антикорупційною радою України, Українським інститутом публічної політики, Фундацією “Відкрите суспільство”, Центром політико-правових реформ, ГО “Філософія серця” й Інформаційно-правовим центром “Наше право” за підтримки Посольства Королівства Нідерландів і Міжнародного фонду “Відродження”.

 За словами експертів, антикорупційна держпрограма здебільшого не має стосунку до боротьби з корупцією, тому що понад 95% коштів програми (803,58 млн. грн.) заплановано витратити на потреби Міністерства охорони здоров’я в запровадженні електронного обігу медичних форм і цифрового підпису, ще 6,6 млн. грн. – на запровадження системи електронного документообігу в Мінсоцполітики. Натомість програма не передбачає окремого фінансування на такі важливі антикорупційні заходи, як створення багатофункціональних центрів адміністративних послуг, запровадження системи “єдиного вікна” на загальнодержавному й місцевому рівнях, запровадження електронних закупівель, запровадження навчальних антикорупційних програм в освітніх закладах тощо.

“Програма передбачає видання Мін’юстом спільно з Генпрокуратурою й Верховним Судом науково-практичного коментарю до закону “Про засади запобігання і протидії корупції” та положень Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за корупційні правопорушення. Програма прямо говорить, що видавати цей коментар зазначені держоргани мають за рахунок коштів, передбачених на їх утримання. Це значить, що такий справді важливий документ може й не з’явитися”, – наголосив Іван Пресняков, директор програми Українського інституту публічної політики.

“За напрямом формування громадської підтримки дій влади програма передбачає витрачання 1,34 млн. грн. на висвітлення у ЗМІ антикорупційних заходів, яких уживають державні органи. Тож до чого й на яких умовах держоргани хочуть залучати медіа?” – запитує голова правління Антикорупційної ради України Богдан Якимюк.

“Середній показник успішності виконання програми наразі становить 2,7 бали за 5-бальною шкалою. Це пов’язано з не завжди високою доцільністю запропонованих заходів, а також із неузгодженістю індикаторів вимірювання прогресу зі змістом самих заходів програми. Органи влади мають достатню спроможність для втілення програми, проте фактично позбавлені фінансових ресурсів для якісної роботи”, – повідомив керівник “Transparency International Україна” Олексій Хмара.

“Усе це дозволяє зробити висновок, що Національна антикорупційна стратегія, схвалена главою держави, опинилася під загрозою зриву. Ми вимагаємо від Президента терміново скликати спеціальне засідання Національного антикорупційного комітету, на якому буде розглянуто порушені проблеми та пропозиції щодо їх вирішення”, – наголосив експерт.

Нагадаємо, раніше Олексій Хмара повідомив, що на реалізацію Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки коштів не виділяли.

Контакти:
Антикорупційна рада України
Богдан Якимюк
(044) 361 78 28