Арсеній Яценюк: «Законопроект про особисте голосування – це подолання родового прокляття Верховної Ради»

«Ухвалення закону про особисте голосування – це крок до подолання карткового парламенту в Україні», – заявив з трибуни Верховної Ради голова Ради Обєднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк у четвер, 6 грудня

 За словами Арсенія Яценюка, закон про особисте голосування – це закон «про подолання родового прокляття української Верховної Ради України». «Це закон про те, яка буде нова Верховна Рада: чи це буде картковий парламент, чи такий, який представляє інтереси народу України і де кожен народний депутат несе персональну відповідальність за свої дії, слова, голосування і за те, чи виконає він те, що обіцяв на виборах, і чи підтверджується це його голосуванням».

 «Цей парламент, який іде в минуле, накоїв дуже багато біди. Саме в цьому парламенті картками були проголосовані ганебні і зрадницькі закони проти народу України і проти його волі: харківські угоди, які подарували територію України російській військовій базі; пенсійну реформу, яка зменшила пенсії, збільшила пенсійний вік і дефіцит пенсійного фонду; закон про мови, спрямований на знищення української; закон про бюджет, спрямований на утримання президента і влади, а не людей; закони, які всупереч Конституції України продовжували повноваження цього парламенту», – наголосив він.

 Арсеній Яценюк підкреслив, що такі голосування відбувались «не народними депутатами, а картками депутатів, які забули про свою відповідальність перед українським народом».

 «В наступному парламенті цього не повинно бути. Наступний парламент повинен розпочати свою роботу з виконання базової статті української Конституції: народний депутат України голосує особисто», – наголосив голова Ради Об’єднаної опозиції.

 Він підкреслив, що проект закону про особисте голосування, внесений опозицією, передбачає, що голосування можливе тільки з допомогою електронної системи, яка унеможливлює голосування за народного депутата іншою особою. «Ми вважаємо, що прийняття цього закону зупинить кнопкодавство в українському парламенті, відновить відповідальність членів парламенту перед народом України і не дасть можливості проводити такі закони, які були проведені в цьому скликанні, які знищують благополуччя українців і які приводять до бідності країни».

 Арсеній Яценюк звернувся до нинішньої провладної більшості з закликом проголосувати за цей законопроект: «Прийміть рішення, що член парламенту повинен виконувати українську Конституцію, що він повинен поважати закон і тих людей, які віддали за нього голоси».

 «Цей закон змінить відношення українців до тих членів парламенту, які його зобов’язані виконувати і будуть виконувати», – наголосив Арсеній Яценюк.

 Верховна Рада 338-ма голосами ухвалила в першому читанні в цілому проект закону № 11468-1 «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо особистого голосування за допомогою електронної системи)».