Автора фільму про сланцевий газ пропонують номінувати на Нобелівську премію

Київ, 12 грудня 2012 – Активісти Національного екологічного центру України виступили з ініціативою номінувати на Нобелівську премію Джоша Фокса, автора фільму про катастрофічні наслідки видобування сланцевого газу. Сьогодні вони надіслали звернення з проханням висунути кандидатуру кінорежисера на премію до організацій та лауреатів, що вже отримали її у категорії «За мир».

Джош Фокс, який у 2010 році зняв документальну кінострічку «Гезленд», показав світу загрози і катастрофічні наслідки видобування сланцевого газу та використання технології фрекінгу.

Неймовірно великі площі на території США і ряду інших країн вже сьогодні отруєні і спотворені газодобувною промисловістю. Жодна інша гірничо-видобувна галузь не знищує природні території нашої планети в таких масштабах. Сьогодні сланцевий газ видобувають методом фрекінгу, а він є найбільш небезпечним і загрожує довкіллю у довгостроковій перспективі. При цьому, останніми роками відбулася експансія газовидобувних компаній у багатьох країнах світу і передусім Європи, де така промисловість спричинить найбільші економічні збитки. Це стосується і країн Третього світу, не здатних протистояти потужним корпораціям.

Зараз розгорнувся потужний рух проти видобутку сланцевого газу методом фрекінгу. Франція, Швеція, Румунія, Болгарія та інші країни видали безстрокові мораторії на видобування сланцевого газу, визнавши його надзвичайно небезпечною екологічною загрозою. Втім в інших країнах, таких як Німеччина, Польща, Австралія та Україна, відбувається масовий наступ газовидобувних компаній на їх територію, природу і безпеку життя їх громадян.

Фрекінг можна назвати екологічним викликом №1 для нашої планети. Жодна інша екологічна загроза сучасності не викликає таких масових і організованих виступів. 22 вересня 2012 відбулась всесвітня акція «Global Frackdown», до якої приєднались Пол Маккартні та інші всесвітньо відомі особистості.

«Мобілізація людства проти фрекінгу відбулася не сама собою. До цієї боротьби сотні тисяч людей по всьому світу підштовхнула кінострічка Джоша Фокса «Гезленд». І це сталося саме зараз, 2012 року, а не відразу після зйомки фільму, адже лише зараз «Гезленд» почав активно поширюватись за межами США. – йдеться у зверненні українських екологів до чинних лауреатів премії. – Ми вважаємо, що Джош Фокс є тим, хто більше за будь-кого іншого мобілізував людство до боротьби з надзвичайно актуальною, дуже значною екологічною загрозою, яку для більшості країн ще можна відвернути. Якщо цю небезпеку вдасться подолати, всі ми, жителі Землі, повинні будемо дякувати за це передусім Джошу Фоксу».

Лист українських екологів отримають Ел Гор, Уільям Девид Тримбл та Джон Хьюм, Лех Валєнса, Бернард Лаун, Шимон Перес, Михайло Горбачьов, Карлуш Белу и Жозе Рамуш-Орта, Джоди Уільямс, Кофі Аннан, Джиммі Картер, Мухаммад Юнус, Мартті Ахтисаарі, Ширин Эбади, Элен Джонсон-Серлиф, Лейма Гбови и Тавакуль Карман а також Міжурядова група експертів з питань зміни клімату, «Лікарі без кордонів», «Лікарі за попередження ядерної війни», МАГАТЕ, Grameen Bank та Міжнародний рух за заборону протипіхотних мін.
http://www.youtube.com/watch?v=yRh2OlYzVec

За додатковою інформацією звертайтеся:

Олексій Василюк
Національний екологічний центр України
Моб.: 097 1000 473,
Email: vasyliuk at gmail.com
www.necu.org.ua