Human Rights Watch: Україна має розслідувати напади на мирне зібрання

(Берлін, 17 грудня) – Український уряд має засудити гомофобні висловлювання та напади на мирну акцію протесту, яка відбулась у Києві 8 грудня 2012 року, заявила Human Rights Watch. Акція лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерів (ЛГБТ) та правозахисних організацій присвячувалася Дню прав людини 10 грудня і вияві протесту проти гомофобного законопроекту, який знаходиться на розгляді в українському парламенті.

Члени партії «Свобода», яка отримала 38 з 450 місць в парламентських виборах жовтня 2012 року, і яка підтримує законопроект, спробували зірвати акцію протесту. Свідки розповіли Human Rights Watch, що міліція робила гомофобні та трансфобні зауваження під час протесту. Українська влада має в повній мірі розслідувати інцидент який трапився 8 грудня і притягнути винних за напад на протестуючих до відповідальності, заявила Human Rights Watch.

«ЛГБТ-люди в Україні мають право на зібрання та свободу висловлювання, і український уряд повинен переконатися, що вони можуть здійснювати ці права», – говорить Рейчел Денбер, заступник директора Human Rights Watch відділ з Європи та Центральної Азії. «Як політична партія, «Свобода» повинна дотримуватися законів України і міжнародних зобов’язань. «Свобода» не може направляти своїх членів вигукувати гомофобні гасла і нападати на мирний протест».

У заяві, опублікованій 8 грудня, «Свобода» взяла на себе відповідальність за розрив плакатів демонстрантів і спробу зірвати акцію протесту. У заяві протест названо «шабашем 50 збоченців» і заявлено також, що після події невідомими людьми побито «інших збоченців».

Законопроект, який знаходиться на розгляді парламенту України, серед іншого, забороняє виробництво, публікацію або поширення різних виробів і матеріалів, які «поширюють» або «пропагандують» гомосексуальність. Порушникам загрожує штраф і тривалий термін ув’язнення. Партія «Свобода» організувала численні мітинги на підтримку законопроекту.

Близько 100 людей взяли участь у протесті 8 грудня на Бесарабській площі в Києві проти гомофобного законопроекту. Міліція затримала шістьох демонстрантів, які намагалися перешкоджати членам «Свободи» розпилювати сльозогінний газ і розривати плакати демонстрантів. Міліція також затримала двох членів «Свободи». Всі затримані були відпущені через декілька годин, а згодом їх зобов’язали виплатити адміністративні штрафи від 51 гривні (US $ 6) до 136 гривень (US $ 17). Тимур Лисенко, член громадської організації Інсайт, яка займається захистом прав ЛГБТ, повідомив Human Rights Watch, що під час затримання протестувальників, міліція запитувала про сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність його та інших протестуючих і використовувала гомофобні образи.

«Це абсолютно неприйнятно для міліції, використовувати гомофобні образи і не понести за це ніякої відповідальності»,- сказала Денбер. «Влада в Україні має робити більше, щоб впевнитись що міліція захищає ЛГБТ-людей, а не порушує їх права».

Лисенко та інші свідки розповіли Human Rights Watch, що міліція завадила проведенню маршу, який активісти планували провести після мітингу. Міліція оточила учасників акції, заблокувавши їм вихід з Бесарабської площі та заблокувавши приєднання до акції інших учасників.

Олена Шевченко, голова Інсайт, яка є організаторкою акцію протесту, була оштрафована на 850 гривень (100 доларів США) у Шевченківському районному суді за звинуваченням в адміністративному правопорушенні в зв’язку з протестом. Суд постановив, що Шевченко не дотрималась процедур, передбачених адміністративним кодексом, щодо проведення публічних заходів, але не обґрунтував своє рішення.

Шевченко повідомила Human Rights Watch, що суддя сказав, що акція протесту 8 грудня була як «протест вбивць» і заявив, що Інсайт або ЛГБТ-групи не повинні проводити акції протесту в центрі Києва, де «нормальні люди ходять».

Шевченко вперше повідомила владу про план провести мітинг 5 грудня, як того вимагає українське законодавство. 7 грудня вона була викликана в суд, де суддя сказав їй, що мітинг не може бути проведений в запропонованому місці. Шевченко одразу подала друге повідомлення на проведення мітингу у іншому місці, на Бесарабській площі.

Правовий порядок організації мітингу в Україні вимагає від організаторів виключно повідомити муніципальну владу про запланований мітинг, в тому числі вказати місце і передбачуване число учасників. Проте, влада часто заперечує проти протестів, посилаючись на різні формальні приводи і направляє організаторів використовувати альтернативні місця, які знаходяться поза очима громадськості. У зв’язку з чим, багато організаторів обирають натомість провести несанкціоновані демонстрації та стикаються із загрозою арешту або штрафу за порушення процедури або за невиконання наказів міліції.

Через три дні після акції протесту, Шевченко виступала на заході з прав ЛГБТ Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном і такими знаменитостями, як Рікі Мартін і південноафриканська співачка Йвонн Чака Чака.