Ігор Юхновський: «Україна є державою секонд-хенду»

Україна повинна виробляти 80 відсотків того, що споживають українці, інакше зараз ми — країна секонд-хенду. Таку думку висловив відомий український науковець, фізик-теоретик, член ініціативної групи «Першого грудня» Ігор Юхновський в інтерв’ю «Газеті по-українськи».

Юхновський вважає, що зараз в Україні панівною є група олігархів, дуже багаті намагаються заволодіти статками менш багатих. «Така система може існувати довго. Але нам треба переходити до нового економічного ладу, який панує в Європі: коли мало дуже багатих і дуже бідних, а основна частина населення — середній клас. Має бути створена система законів і правил, за якими відбувається перерозподіл майна. Достойна заробітна плата — найголовніша справа, яку маємо втілити», — каже науковець.

Причиною проблем Ігор Юхновський називає низькі зарплати. «Профспілки є надзвичайно слабкі. Присутність Антимонопольного комітету майже не відчувається. Відбулася дика приватизація майна Радянського Союзу, і за це не було державі нормально заплачено. Нікого не треба грабувати. Але всі мають заплатити по справедливості за одержане майно. Тільки після цього зможемо створити суспільство з перевагою середнього класу. Така система сама виробляє і споживає продукцію».

«Зараз Україна є держава секонд-хенду. А треба б, аби 80 відсотків того, що купляємо, виробляли в Україні», — підкреслив академік.

Учасник ініціативної групи «Першого грудня» переконаний, що революції не буде: «Поїдьте за місто. Там такі особняки, яких не побачите навіть у європейських країнах. Львовом їздять дорогі авто. Забагато у нас багатих. Величезна маса людей живуть у тіньовому секторі. Там не бачать держави. Вони хочуть, щоб і далі тривав такий стан, де не було б держави, яка встановлює справедливий розподіл достатку. Тому революції не буде».

Щодо перспектив України Ігор Юхновський налаштований оптимістично: «Українці добре вчаться, це здібні люди. На цих речах ми можемо вискочити. І я спокійно дивлюся на наше майбутнє. Слабка сторона — відсутність належного самоусвідомлення і величезний тіньовий сектор. Знищити його — головне, чого повинен добиватися уряд. Почати кожен має із себе, а не волати, що президент чи прем’єр — погані. Привести до ладу своє обійстя. Самим себе шанувати».

Довідка.

Ініціативна група «Першого грудня» створена в 20-у річницю референдуму. До складу групи входять чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Ініціативна група «Першого грудня» вбачає своєю місією встановлення в країні правил гри, які базуватимуться на загальнолюдських цінностях, і які сьогодні є затребуваними українським суспільством.

Контакти:
contact@1-12.org.ua
тел.: +380 63 628-68-69