“Мистецтво толерантності” в Харкові – без мовних і національних кордонів

9 листопада в Харкові відкрився 12й фестиваль Jazz Bez. Цього року він проходить в 16 містах України та Польщі та має статус міжнародного, за підтримки програми “МАТРА” Посольства Королевства Нідерландів.

Цього разу гасло фестивалю “Мистецтво толерантності” і присвячений він проблемі дискримінації та ксенофобії. Як сказав на відкритті організатор фестивалю Борис Захаров “Ідея фестивалю в тому, щоб чарівною музикою довести, що всі люди рівні в своїх правах і нікого не можна дискримінувати.”

Відкрився фестиваль в Харкові благодійним концертом в єдиному в місці п’ятизірковому отелі. Збирали гроші для онкохворих дітей. Дивіться виступ завідувачки онкологічним відділенням обласної клінічної лікарні №1 Олени Стародубцевої.

В цей вечір звучали різні мови – українська, російська, польська, англійська, арабська, ромська, іврит і навіть вимираюча мова сефардів – ладіно. І все – без перекладу, зал все розумів.

Виступали чудові музиканти з різних країн – віртуоз-скрипаль поляк Томаш Муха, який серед іншого грав аранжації його друга фінна. Амір Перельман родом з Ізраїлю грав на грецькому народному інструменті бузукі і співав красиві арабські пісні, яких навчила його єврейська бабуся. Непереверешена Марініта з Харкова своїм неповторним голосом співала ромських, українських, єврейських і просто світових пісень разом з віртуозом перкусістом Орханом Агабейлі і гітаристом Євгеном Седько. Разом вони складають “Marinita trio”. Тих, хто володіє такою вокально-фортепіанною технікою, як Марініта – одиниці в світі, а сам вокал, з точки зору інтонування та мелізматики унікальний.

Віртоуз піаніст, харків’янин Сергій Давидов грав з усіма учасниками концерту в усіх можливих жанрах. Публіка ніяк не хотіла відпускати його разом з харківським Acoustic Trio (Дмитро Бондарев – труба; Денис Мороз – бас, губна гармоніка; Сергій Балалаєв – барабани).

Ніколи ще на заходах Jazz Bez в Харкові не було стільки людей, публіка дуже тепло зустрічала всіх музикантів.

Харків’яни, ви ще можете встигнути закриття фестивалю

12.12, 18:30 – ТЦ „AVE PLAZA”, вул. Сумська, 10

Vinita Formation (США-Канада)
Marcus Strickland – саксофон; Frank Parker – барабани; Scott Kemp – контрабас; Alex Maksymiw – гітара.
Jam Session

Всі кошти, зібрані з продажу благодійних квитків підуть на лікування онкохворих дітей.

Квитки можна придбати у магазині “Музичний центр”, вул. Сумська, 25, ХАТОБ, ліве крило. тел. 057 766 20 27, довідки за тел. 057 706 37 76, 050 301 44 08

———–
Майдан має честь бути одним з інформаційних партнерів такого чудового фестивалю. Радимо всім читачам відвідати фестивальні концерти в ваших містах!

Томаш Муха на скрипці
Амір Перельман і Орхан Агабейлі
Марініта
Глядачі
Організатор фестивалю Борис Захаров
About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair